A konyhai csótány és a német csótány irtása, védekezés a csótányok ellen

konyhai csótány német csótány különbség

A konyhai csótány és a német csótány a hazai csótányfajok közül a lakásokban a leggyakrabban megjelenő rovarfélék, a csótányirtás általában e két faj valamelyike miatt válik szükségessé. Általában a padlószint környékén jelennek meg, tipikusan éjszaka megjelenő kártevők. Irtásuk visszataszító megjelenésükön kívül az általuk terjesztett betegségek miatt fontos.

A konyhai csótányt a német csótánytól viszonylag könnyen megkülönböztethető, ha ismerjük e két csótányfaj alapvető jellemzőit.

A német csótány

A német csótány (Blattella Germanica) a legelterjedtebb és legszaporább csótányfajta hazánkban. Sok helyen okoz problémát megjelenésük. Kedveli a lakóházakat, raktárépületeket, vendéglátó egységeket, élelmiszerüzleteket, bevásárlóközpontokat és az egészségügyi intézményeket.

német csótány
A német csótány torpajzsán jellegzetes, hosszanti irányú sötét sáv találató

Méretük elérheti a 13-16 millimétert. Mind a nőstény, mind a hím német csótány szárnyat visel, azonban mindkét nem röpképtelen. A színük világos- és sötétbarna között változik. A német csótány torpajzsán (feje mögötti rész) jellegzetes, két sötét színű, hosszanti sáv található. Gyakran tévesztik össze őket az erdei csótánnyal, amelyek tudnak repülni is. Az erdei csótányok azonban kizárólag a kertben élnek, a lakásba csak véletlenül mennek be, és torpajzsukon nem található hosszanti sötét sáv.

német csótány erdei csótány irtása
Az erdei csótány nem visel sötét sávokat torpajzsán, és általában csak véletlenül kerül be a lakásba

A jelenlétük elsősorban a padlóhoz közel jellemző, azonban gond nélkül tudnak akár a falra is felmászni, és a plafonon is képesek közlekedni. Előszeretettel tartózkodnak a konyhában és a vizes helyiségek környékén. A német csótány a 25-30 fokos, páradús környezetet szereti, ahol megtalálja a számára szükséges táplálékot, valamin a megfelelő mennyiségű vizet.

A német csótány kb fél-egy évig él, évente 3-4 alkalommal szaporodik. Egy nőstény német csótány 37-44 petét rak le egy alkalommal. A peték hőmérséklettől függően 3-4 hét alatt lárvákká fejlődnek, majd 30-45 nap alatt lesznek teljesen kifejlett német csótányok.

A konyhai csótány

A konyhai csótány (Blatta orientalis) szintén egy igen elterjedt csótány fajta Magyarországon. Elterjedt elnevezése még a svábbogár, a konyhai svábbogár, közönséges csótány, és gyakran azonosítják ügyfeleink ronda nagy fekete csótányként is.

A konyhai csótányok általános mérete 20-30 mm közötti. Színe a feketétől a sötétbarnáig változó. A hímek ugyan szárnyat viselnek, de repülni nem tudnak, a nőstények pedig szárnyatlanok. Jellegzetesen hosszú csápjuk van, amely akár a teljes testhosszukkal megegyező méretű lehet.

konyhai csótány
A konyhai csótány jóval sötétebb a német csótánynál
Lábaik erős futólábak, gyorsan tudnak a padlón mozogni, és jól másznak. Képesek a legapróbb résekbe is bebújni, így egy lakás számtalan rejtekhelyet biztosít számukra, mely a konyhai csótány irtását megnehezíti.

Szaporodásához hosszas udvarlási fázis tartozik, majd a párzás után a petéket megtermékenyített nőstény megkeményedő petetokba, úgynevezett kokonokba rakja le. A petetokot néhány napig cipeli, majd elhullatja. Szaporodása jóval lassabb, mint a német csótányé, egy nőstény konyhai csótány élete során 5-10 petetokot képez, melyből tokonként maximálisan 18 utód fejlődik ki.

Mit esznek a csótányok?

A csótányok egyáltalán nem válogatósak. Mindenféle élelem megfelel neki legyen növényi, vagy állati eredetű, bármilyen hulladékot elfogyasztanak. Táplálék nélkül sokáig bírják, de mint az összes csótány fajnak, a konyhai csótánynak és a német csótánynak is igen magas a vízszükséglete. Ha nem jutnak folyadékhoz, néhány nap alatt elpusztulnak.

Éjszaka, amikor aktívak, folyamatosan táplálék után kutatnak. Minden apró leesett élelmiszer morzsa, elől maradt étel, vagy nem kellően zárt állapotban tárolt élelmiszer terített asztalt jelent számukra. Nappal általában rejtve maradnak, de ha megbolygatják rejtekhelyeiket (pl felújítás, vízvezeték hálózat javítás, stb),

Hogyan terjed a konyhai és a német csótány?

A konyhai csótányok és a német csótányok valószínűleg hajókkal érkeztek Afrikából és a kereskedelmi útvonalakon terjedtek el világszerte. Mára már teljesen megszokott jelenlétük a nagyvárosokban, kozmopolita életmódot folytatnak, az ember közelében élnek. Megjelenésük főképp társasházak, panellakások területén jellemző. Kertekben, parkokban csak akkor maradnak életben hosszabb ideig, ha megfelelő életkörülményeket találnak, amely meglehetősen ritka.

A lakásokba mind passzív úton, mind aktív úton megjelenhet. Passzív út, ha valamilyen módon behurcolják a lakásba, pl élelmiszerrel, berendezési tárgyakkal, cipőkkel, stb. Az aktív út azt jelenti, hogy egyszerűen bejön a nyitva hagyott ablakon, az apró réseken, a hiányos szigetelések között, csőáttörések mentén, elektromos hálózaton, szemétledobón keresztül vagy a csatornahálózaton át a lefolyókból.

csótány ellen
A csótányok előszeretettel érkeznek a lefolyókon keresztül, csövek, csőáttörések mentén
Ha megfelelő életfeltételeket talál magának és elszaporodik, a lakások között elsősorban függőleges irányban, könnyedén terjed. Az elektromos hálózatok, szerelő alagutak, vízvezeték és csatorna rendszerekben könnyen közlekedik a lakások között.

Miért szükséges a konyhai és a német csótány irtása?

Életmódjukból adódóan szerepet játszhatnak fertőző betegségek terjesztésében. Gyakran fertőzésvesélyes helyeken fordulnak meg, mint a szemétledobók, csatornahálózatok. A testükre ráragadnak a kórokozók, baktériumok. A lakásba bejutva aztán mindent összemásznak, így könnyen terjeszthetnek fertőzéseket.

Sem a konyhai csótányok, sem a német csótányok, sőt egyetlen másik hazai csótány faj sem képes csípni, de allergiás reakciót okozhat jelenlétük. Ez lehet valós és piszichológiai allergén reakció is. Egyes esetekben a csótányok által kibocsátott váladékok okozhatnak allergiás kiütéseket, valamint pszichológiai alapon is okozhatnak allergén reakciókat.

A konyhai csótány és a német csótány is egészségügyi kártevőnek minősül, így a társasházak, egészségügyi intézetek, élelmiszerrel kapcsolatos vállalkozások, vendéglátó helyek, szállásadók, stb számára a csótány elleni védekezés évente legalább két alkalommal kötelező.

Konyhai csótány, német csótány irtása házilag

A konyhai csótányt, és a német csótányt házilag kiirtani nagyon nehéz. Rejtőzködő életmódjuk miatt nem lehet megtalálni őket. Nem építenek fészket, amelyet felkutatva koncentráltan lehetne írtani őket. Megtelepedésüket azonban meg lehet nehezíteni, de ha megjelennek és nem történik csótányirtás, komolyabb fertőzés is kialakulhat.

Mit tehet a csótányok ellen?

A csótányok megjelenése ellen meglehetősen nehéz védekezni, azonban néhány tippet adunk ahhoz, hogy megnehezítse a csótányok dolgát:

  • A lefolyókat éjszakánként dugóval zárjuk le
  • A bűzelzárót dugózzuk be
  • Gyakran takarítsunk nem látható helyeken is (konyhaszekrények, konyhapultok alatt, mögött)
  • Az ablakra szereljünk fel rovarhálót
  • A csőáttörések melletti repedéseket javítsuk ki
  • Az élelmiszereket jól záró tárolókban tartsuk
  • Ne hagyjunk elöl élelmiszert, kutyatápot

Nagyon hasznos lehet még a csótánycsapda kihelyezése is, mely elsődlegesen nem a csótányok irtásában jelent segítséget, hanem megmutatja azt, hogy jelen vannak-e a csótányok. Kiválóan jelzi, ha megjelent a német vagy a konyhai csótány a lakásban. Ha rendszeresen van csótány a csapdában, szükséges rovarirtót hívni.

Konyhai csótány és német csótány irtása permetezéssel, gélezéssel

A csótányok irtását sávpermetezéssel vagy gélezéssel végzik a szakemberek. Az irtási munkálatok többnyire nem igényelnek előzetes előkészületeket. A fal melletti sávot azonban javasolt szabaddá tenni, hogy az csótányirtó szert minél hatékonyabban lehessen kijuttatni.

A sávpermetezéssel létesített tartós mező a csótányok vonulási útvonalába kerül kijuttatásra, száradás után észrevehetetlen. A csótányok belemásznak a permetezett sávba, és rövid időn belül elpusztulnak tőle. Az elhullott egyedeket társaik elfogyasztják, így az irtószer azokra a csótányokra is hatásos, amelyek a permetsávót elkerülték.

csótányirtás permetezéssel
A leggyakrabban permetezéssel történik a csótányirtás

A kezelés hosszantartó hatású, így folyamatosan fejti ki a hatását. Fontos, hogy néhány napig a permetezéssel kezelt felületeket nem szabad felmosni, mert a permetezés hatásossága így jelentősen csökken!

A csótányirtó gél a csótányok számára vonzó illatanyagot tartalmaz, amelyet elfogyasztva elpusztulnak. A gél kb 1 méteres hatótávolsággal vonzza magához a csótányokat, így attól nem kell tartani, hogy a szomszédból is átjönnének a csótányok.

A csótányirtáshoz használt irtószerek nem veszélyesek a melegvérű élőlényekre, így emberekre, állatokra nem jelentenek veszélyt, csak és kizárólag a hidegvérűekre. Ha meggyűlt a baja a német csótánnyal, vagy a konyhai csótánnyal és szeretne megszabadulni tőlük, hívjon minket a a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot és segítünk!


Ajánlatkérés


Ajánlatkérés