Ágyi poloska csípése: felismerés, kezelés, veszélyek

ágyi poloska csípése

Ha reggelre arra ébred, hogy viszkető, égő kiütések találhatók testén, az ágyi poloska csípése is lehet a háttérben. Érdemes azonban néhány dolgot megfigyelni, hogy biztosan ágyi poloska csípés okozza-e a tüneteket. Ha allergiában szenved, könnyen összekeverhetőek a tünetek, ezeket gyakran a bőrgyógyászok is nehezen tudják megkülönböztetni. Ha bebizonyosodik, hogy az ágyi poloska csípése okozza a kiütéseket, kérjen ágyi poloskairtást!

Ágyi poloska csípés mikor jön elő?

Ha napközben is előkerülnek új kiütések, vagy érzi, hogy valami napközben is megcsípi, akkor nem biztos, hogy az ágyi poloska csípés okozza a problémát. Az ágyi poloskák ugyanis éjszaka aktívak, nappal biztonságos helyre húzódnak. Napközben nem táplálkoznak, így előfordulhat, hogy bolhacsípés, vagy allergia okozza a kiütéseket, de lehet akár pszichológiai oka is annak, ha napközben is csípéseket érez. 

Ha kizárólag a reggeli órákban, rendszeresen minden reggelre, felébredés, vagy zuhanyzás után jelennek meg a csípések, már valószínűsíthető, hogy ágyi poloska fertőzöttséggel áll szemben. Érdemes körülnézni az ágy környékén az ágyi poloskák nyomát kutatva. Ezek az árulkodó jelek lehetnek a matracok varrásánál lévő fekete foltok, esetleg vércseppek, vagy a rovarok levedlett bőre, esetleg maga az ágyi poloska. Ha ilyen jeleket talál, a kiütéseket az ágyi poloska csípése okozza. Ilyenkor rögtön hívjon poloskairtó szakembert, mielőtt még bármit is megpróbálna tenni ellenük!

Hogy néz ki az ágyi poloska csípése?

Nagyon nehéz megmondani egy csípésről, hogy milyen rovar okozta. Ez bőrgyógyászoknak is sokszor nehéz feladatot jelent. Az ágyi poloska csípést a rendszeresség jellemzi. Ha egyszer megjelennek, rendszeresen észlelni fogja, minden reggelre megjelennek az ágyi poloska újabb csípései. 

A poloska csípés megjelenése eltérő lehet egyedi érzékenység alapján, kisebb-nagyobb kiütéseket okozhat. Van, akin szinte teljesen tünetmentes, van akin viszont nagy kiterjedésű, szúnyogcsípés méretű kiütéseket okoz. Sokkal könnyebben beazonosítható a megjelenés helye alapján. Az ágyi poloska a könnyen elérhető, puha bőrfelületeket szereti. Így jellemzően a kilógó testrészeket veszi célba. 

ágyi poloska csípése meddig viszket
Az ágyi poloska csípése leggyakrabban az alvás közben szabadon maradt helyenek jelenik meg.

Ilyen lehet a lábfej, a kézfej, a kar belső fele, a nyak, a fül mögötti terület, vagy az arc. Ha alvás közben egy-egy testrészről lekerül a takaró, olyan helyeken is megjelenhetnek a csípések, amelyek elalváskor még a takaró alatt voltak. Az ágyi poloska a puha, szőrtelen bőrfelületet részesíti előnyben, ezért előfordulhat, hogy elsőnek a hölgyeken jelennek meg az ágyi poloska csípések. 

Meddig viszket az ágyi poloska csípése, hogyan lehet kezelni?

Azt, hogy meddig viszket az ágyi poloska csípése, nagyon nehéz megmondani. Mivel folyamatosan, minden éjszaka csípnek, újabb és újabb viszkető kiütések jelentkeznek majd. Ahogy a csípések okozta kiütések megjelenése is eltérő lehet, úgy egyéni érzékenységtől függ az is, hogy meddig viszket a csípésük. 

ágy poloska csípése kép háton
Az ágyi poloska csípés megjelenése sokféle lehet. (Készítette: James Heilman, MD – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25580047)

Az ágyi poloska csípés okozta tünetek bármilyen, rovarcsípésre alkalmazható készítménnyel enyhíthetők. A legismertebbek ezek közül, melyeket bármelyik gyógyszertárban beszerezhetünk, a Fenistil gél, Antivakarin gél, After bite stift, stb. Ha a kiütések begyulladnak, gennyedzenek, nem enyhülnek, mindenképpen célszerű bőrgyógyászt is felkeresni.

Fertőző az ágyi poloska csípés?

Az ágyi poloska csípés nem terjeszt semmilyen fertőzést, mivel csak egy gazdából táplálkoznak. Így pl a szúnyogokkal ellentétben nem tudnak fertőzéseket terjeszteni. Azonban az elvakart, gennyedző csípések elfertőződhetnek, amelyek begyulladhatnak és akár komoly problémákat okozhat. Az ágyi poloska csípésére allergiásak komolyabb és kellemetlenebb tünetekre számíthatnak. 

Az ágyi poloska jelenléte elsősorban a nyugodt, pihentető alvást akadályozza meg. Ahol megjelennek, már a pszichikai hatása miatt sem lehet nyugodtan aludni azzal a tudattal, hogy az éjszaka folyamán újabb csípéseket kell elszenvedni az ágyban fekvőnek. Reggelre pedig az újabb őrjítő, égő, viszkető ágyi poloska csípésekkel kell megkezdeni a napot. 

Ha az ágyi poloska csípése keseríti meg mindennapjait, ne várjon, nem lesz jobb a helyzet! Egyre inkább elszaporodnak, és megkeserítik majd életét. Hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot és megszabadítjuk az ágyi poloskától!


Ágyi poloska irtás ajánlatkérés


Ajánlatkérés