Bolha a lakásban

bolha

A bolha a lakásban egyféleképpen jelenhet meg. Ön, vagy házi kedvence hozta be az otthonába. A bolhák nem közlekednek olyan módon, mint a csótány, vagy az ágyi poloska.  A csőáttörések, nyitva hagyott ablakok, repedések a bolhák számára nem jelentenek egyenes utat otthonába.

A bolhák okozta tüneteket nem mindig könnyű felismerni. Könnyen összetéveszthető más vérszívó rovarok által okozott tünetekkel. Elsősorban a végtagoknál, főképp a bokán jelentkező, viszkető kiütések jelzik, hogy a bolha a lakásban van, és előszeretettel táplálkozik Önből, családjából, vagy kedvenceiből.

Hogyan lehet bolha a lakásban?

A bolha nem közvetlenül sétál be otthonába, passzív módon kerül be a lakásba. Ez azt jelenti, hogy megkapaszkodik a ruhán, vagy a házi kedvenc bundájában, ahol hamarosan szaporodásba kezd. Tévhit, hogy ha megjelenik a bolha a lakásban, azt csak a háziállatok vihették be. Minden további nélkül megjelenhet olyan otthonokban is, ahol sem kutya, sem macska vagy egyéb állat nem él.

A szomszédnál jelentkező bolhafertőzöttség nem tud átterjedni olyan módon lakásába, mint a csótány vagy az ágyi poloska esetében. Ennek ellenére a szomszédból is átkerülhet otthonába. Közös használatú helységekben Ön is összeszedheti a bolhát, amelyet hazavisz. A folyosón, liftben, lépcsőházban a szomszéd elhagyja, Ön pedig összeszedi az apró kis parazitát, és máris megtelepedhet a bolha a lakásban.

macskabolha
A macskabolha megjelenése

A bolha 2-4 mm hosszú, fényes testű, sötétvörös, gesztenyebarna színű, lapos, szárnyatlan rovar. Lábai erős karmokban végződnek, hátsó lábpárjával akár 5-10 cm magasra és 10-30 cm távolságra is ugrani képes. Igen szapora parazita. A nőstény bolha élete során, akár 4-500 petét is lerakhat. A peték mérete 0,5 milliméter, szabad szemmel szinte észrevehetetlen.

Ezeket a legtöbb esetben emberi közegben a padlón szórja el, a peték ugyanis porral és a padlón található szerves anyagokkal táplálkoznak. A petéket a gazdatesten is lerakhatja, pl kutyák bundájába, így észrevétlenül is átvihető más helységekbe, lakásokba.

A peték bebábozódnak, a padló legapróbb repedéseibe megbújva fejlődnek. A lépések keltette rezgések hatására kikelnek, és ráugranak a gazdatestre, hogy táplálkozhassanak. A bábok kikelése néhány naptól akár hónapokig is tarthat a környezeti körülmények függvényében.

A kifejlett bolha a lakásban már csak vér fogyasztásával tud életben maradni. Táplálkozása, azaz a vérszívás néhány perctől, akár órákig is eltarthat. Árulkodó jel lehet a ruhán megjelenő vérfoltok, úgyanis táplálkozás során a bolha átmossa gyomrát, amelyet a bőrre ürít.

kutyabolha
Így néz ki a kutyabolha

A kutya, vagy macskabolha átmegy emberre?

A bolhák emlősök, és madarak vérét szívja. A világon közel 2000 fajta bolhát tartanak nyilván. Különböző fajtáit azokról az élőlényekről nevezték el, amelyeket előszeretettel keserítenek meg. Az emberi környezetben a kutya bolha, a macska bolha és az ember bolha található meg leggyakrabban.

A túlélés érdekében nem válogatósak, így ha megtalálható bármelyik fajta, a kutya, macska, vagy ember bolha a lakásban, teljesen mindegy neki, hogy Önből, vagy kedvencéből táplálkozik e. A kutya, vagy macskabolha tehát átmegy emberre, és fordítva is, az emberbolha is szívesen táplálkozik házikedvencekből.

emberbolha
Az emberbolha megjelenése

Mit tegyen, ha megjelenik a bolha a lakásban?

Mivel a bolha a petéit a padlóra, és annak repedéseibe rakja, egy alapos porszívózás után a forró vizes felmosás segíthet elpusztítani a petéket. A porszívó porzsákjában összegyűlt szennyeződéssel körültekintően járjon el, hiszen tele van petékkel, amelyeknek a por remek táplálék.

Ha tart otthon házikedvencet, a fekhelyüket alaposan, magas hőfokon mossa ki. A házikedvencet fürdesse meg, és használjon valamilyen bolha riasztó szert. Ha nem komoly a bolhafertőzés a lakásban, lehetséges, hogy ennyivel megszabadulhat a vérszívóktól. A kifejlett rovarokat azonban nehéz egy laikus számára teljeskörűen kiírtani.

Ha teljesen biztosra akar menni, vagy szemmel láthatóan komoly a bolhafertőzés, hívjon minket. A bolhairtás során a peték ellen kifejlődést gátló szerrel permetezünk, amelyhez a már kifejlett rovarok számára taglózó hatású irtószert keverünk. Az általunk alkalmazott permet összetevői csak a rovarok számára veszélyesek. Ha szüksége lenne bolhairtásra, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés