Csótány a lakásban

csótány

A társasházak, panel lakások leggykoribb kártevői a csótányok. Hazánkban leggyakrabban három fajta csótány, a német, az amerikai és a konyhai csótány okoz problémát. A világon összesen majd 4000 fajtája ismert a csótányoknak, így akár szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hogy hazánkban mindössze ez a három fajta van jelentős számban jelen.

Ajánlatkérés csótányirtásra +3670 293-9534

Megjelenésük miatt visszataszítóak a legtöbb ember számára. Éjszakai életmódjuk miatt, amennyiben komolyabb csótányfertőzésről van szó, a padlón közlekedésükkel is zavarhatják a lakók nyugalmát. Ennél is nagyobb veszélyt jelentenek az egészségre. Életmódjuk és táplálkozásuk miatt (mindenevők), szó szerint bármibe belemásznak, szinte bármit megesznek. A lábukra, testükre ragadt kórokozókat aztán eljuttatják a lakásban mindenhova, ahova bemásznak. A csótányirtás ezért különösen fontos, ha megjelennek ezek a kártevők egy lakásban.

Csótányok jellemzői

A csótány teste lapított, ezzel kiválóan tud rejtőzködni. Az apró résekbe, repedésekbe, padló hézagokba bepréselve magát könnyen talál biztonságos búvóhelyet. Nappal rejtőzködik, így ezeket a rejtekhelyeket szinte lehetetlen észrevenni. Aktivitása az éjszakai órákra tehető, ilyenkor indul élelemszerző útjára a lakásban, melynek során mindenhova bemászik.

Ajánlatkérés csótányirtásra

Kiválóan mászik, a lábain található tapadólebeny segítségével a falra üvegre is képes felmászni. Ennek köszönhetően nem csak a padlón képes élelem után kutatni, a csótány gond nélkül mászik fel bárhova. Legyen szó a konyhapultról, vagy a ruhásszekrényről, ha ott táplálékot érez, nem tartja vissza a magasság.

Szaporodása során a párzás után a nőstény csótány a petéket pete tokba rakja. A lerakott peték száma fajonként változó. A petékből kikelő lárvák hasonlóak a kifejlett csótányhoz, többszöri vedlés után érik el végleges méretüket. A kifejlett csótány mérete fajtától függően 1-5 cm közötti.

Csótány fajták

Magyarországon három fajta csótány található meg, amelyek jelentősebb problémákat okoznak a lakásokban. Mivel kiválóan alkalmazkodnak a körülményekhez, a táplálékot messziről megérzik, elszaporodásuk igen gyors lehet. Elszaporodásukhoz, és életükhöz elsősorban 20-35 celsius fok közötti hőmérséklet, és megfelelő mennyiségű víz szükséges. Nem csoda, hogy remekül érzik magukat társas és panel lakásokban.

Német csótány

A német csótány a leggyakoribb a csótányok fajtái között a világon és hazánkban is. Mindenhol jelen van, ahol számára megfelelőek az életfeltételek, és nem válogatós. Testhossza 1-2 centiméter körüli, színe világos vagy sötétbarna. Nyakpajzsán és potrohán két hosszú sötét csík húzodik hosszanti irányban.

német csótány
A német csótányok a leggyakoribb kártevők a csótányok közül

Ajánlatkérés csótányirtásra +3670 293-9534

A legtöbb társasház, panel lakás valamilyen szinten fertőzött velük. Nem csak lakóközösségekben, de családi házakban, éttermekben, kifőzdékben, kórházakban, bevásárló központokban is megtalálható. Kedveli az olyan helyeket, ahol elegendő élelmiszert talál, és megfelelő mennyiségű víz áll rendelkezésére.

Leggyakrabban konyhában vagy a fürdőszoba környékén számíthat felbukkanására. Ezek a helyek igazán remek életkörülményeket biztosítanak számukra. A konyhában bőven talál élelmet, amely lehet akár egy-egy leeset morzsa, ételmaradék, de a konyhapulton, vagy a szekrényekben tárolt élelmiszert is megdézsmálja. Kifejezetten magas vízigénye miatt csak akkor telepszik meg valahol, ha elegendő vizet, megfelelően magas páratartalmat talál.

A német csótány előszeretettel bújik meg a mosogató környékén a munkapult repedéseiben, vízelvezetők mögött. Szinte minden résben megbújhat, így a fuga hézagokban, a csempék, padlólapok alatt, a padló szegélyek mögött, cső áttörések melletti repedésekben, laza takarólécek alatt is megtalálhatóak.

Konyhai csótány

A konyhati csótány szaporodása lassabb, mint a német csótányé. Vízigénye jóval nagyobb, ezért különösen jól érzi magát a csatornákban és azok környékén is. Népies elnevezése a svábbogár. Színe a vöröses sötétbarnától a feketéig terjed, átlagos mérete 2-3 centiméter. Legjobban 25-30 fokos hőmérsékleten érzi magát, de képes alkalmazkodni más körülményekhez is. Maximum 2 évig él.

konyhai csótány
A konyhai csótány

Ajánlatkérés csótányirtásra

A hím konyhai csótányok szárnyat viselnek, melynek mérete a potrohuk kb kétharmada, de röpképtelenek. A nőstények szárnyatlanok. Csápjaik a testükön akár túl is lóghatnak, erős futólábakkal rendelkeznek. Főképp a padló környékén közlekednek. Vizes helységekben, csatornákban, lefolyók környékén telepszik meg elsősorban. Hetekig elvan táplálék nélkül, de a szárazságba néhány nap alatt belepusztul. Mint a csótányok általában, a konyhai csótány is éjszakai életmódot folytat. Az éjszakai órákban aktív, gyorsan haladva keresi ilyekor táplálékát.

Amerikai csótány

Az amerikai csótány származási helye nevével ellentétben nem Amerika. Afrikából származik, úgy tartják a hajósok hurcolták be a XV. században. Kiváló alkalmazkodóképessége miatt azonban elterjedt Európa szerte, így hazánkban is megtalálható. Fajtársaihoz hasonlóan az amerikai csótány is éjszakai életmódot folytat, nappal biztonságos repedésekben húzza meg magát.

Amerikai csótány
Az egyetlen csótányfaj ami repül, az amerikai csótányok

Ajánlatkérés csótányirtásra +3670 293-9534

Az amerikai csótányok között a hím és a nőstény is visel szárnyakat, melyekkel repülni is jól tudnak. A repülést azonban nem kedvelik, ritkán láthatóak repülés közben. Első sorban a padlón közlekednek erős, tüskés lábaikkal. Fejlődési ideje hosszúnak mondható, nagyjából fél év szükséges kifejlődéséhez. Testhossza 2-4 centiméter közötti, sötét színű, csápjai hosszúak.

Származási helye miatt a kifejezetten meleg, 30 celsius fok, vagy afeletti hőmérsékletet és magas páratartalmat kedveli. Főleg középületekben érzi jól magát, ahol megtalálja a számára szükséges meleg, párás helyeket. Csatornák, lefolyók környékén telepszenek meg első sorban. Lakásokban ritkán jelenik meg, így ez a legkevesebb problémát okozó csótány hazánkban.

Csótány ellen

Ha megjelenik, a leghatékonyabban a csótány ellen rendszeres rovarirtással védekezhet. A felhasznált irtószerek elpusztítják a csótányokat. A rendszeres preventív irtásnak köszönhetően az újabb csótányok is hamar elpusztulnak, mielőtt még elszaporodhatnának. A leghatékonyabb megoldás társasházak esetén a rendszeres, minden lakásra és közös helységekre is kiterjedő csótányirtás.

Ajánlatkérés csótányirtásra +3670 293-9534


Ajánlatkérés csótányirtásra


Ajánlatkérés