Darazsak a ház körül

darazsak

Magyarországon jellemzően a francia darázs, a lódarázs, kecskedarázs és a német darázs okoz problémát a darazsak fajtái közül. A darazsak fajtái között találhatóak olyanok, amelyek magányosan élnek, azonban a darazsak legtöbb fajtája kolóniában él, egy királynő vezetésével.

A darazsak általában föld alatti lyukakban, vagy a fák odvaiban élnek. Fajtától függetlenül egy-egy darázsfészekben számuk a néhány tucattól a többezerig terjedhet. Ha megmaradnak megszokott élőhelyeiken, ha nem megyünk közel hozzájuk, általában ártalmatlanok. Előszeretettel költöznek be és alakítanak ki darázsfészket padlásra, eresz alá, fészerbe, vagy a ház környékére, amely veszélyt jelenthet az emberekre.

A darázsirtás egy különösen veszélyes munka, ha komolyabb populációról van szó, vagy olyan helyen van a fészek, amelyet nehéz megközelíteni. A darázs fajták közül a lódarázs különösen veszélyes, házilagos irtásával nem javasolt próbálkozni.

A darazsak táplálkozása

A darazsfajták nem túl válogatós rovarok, táplálkozásuk igen sokszínű. Alap esetben ragadozó rovarok, más, kisebb testű rovarokkal táplálkoznak. Kedvelik a túlérett gyümölcsöket, és a magas cukortartalmú ételeket. Elfogyasztják a húst is, elhullott állatokból, vagy a szemétbe dobott ételekből is előszeretettel falatoznak.

Ezeket a táplálékokat elsősorban nem saját maguknak gyűjtik össze, hanem a fészekben lévő lárvákról, dolgozókról és a királynőről gondoskodnak ilyen formán. Saját tápanyag szükségletüket nektárral, növényi nedvekkel biztosítják.

Darazsak megjelenése

A darázs általános mérete 1,5-2 centiméter. Némely faj ennek a duplájára is képes megnőni, azonban ez nem igazán jellemző. Testük általában fekete sárga színű, a lódarázs jellemzően rozsdabarna. Hártyás szárnyuk van, melyek nyugalmi állapotban a testük két oldalára lapulnak.

Összetett szemük van, testüket a szőrszálak borítják, melyek szabad szemmel nem láthatók. Fejlett szájszervük van, amellyel remekül tudnak táplálékot szerezni.  Potrohukban visszahúzható fullánk található, mellyel többször is képes csípni.

A lódarázs

lódarázs
A darazsak közül a lódarázs a legveszélyesebb

A lódarázs a legveszélyesebb a hazai darázsfajok között. Méretük jóval nagyobb társaiknál, és igen agresszívan védik fészküket. Ha valaki néhány méterre megközelíti otthonukat, jó eséllyel válik darázstámadás áldozatává. A fészek védelme érdekében nem csak a visszahúzható fullánkjával okoz fájdalmat, de szájszervével is tud harapni. A lódarázs csípése nagyon fájdalmas, és mint minden darázscsípés allergiás reakciót válthat ki.

A lódarázs királynő mérete 3-3,5 centiméter, míg a dolgozóké nagyjából 2,5 centiméter körüli. Általában kisebb testű rovarokat zsákmányolnak, de ha a szükség úgy kívánja szemetesekből, elhullott állatokból is szereznek táplálékot.

A telet egyedül a királynő éli túl, amely a felhalmozott táplálékkal eteti a lárvákat. Kezdetben egyedül végez minden feladatot. Egyedül táplálja a lárvákat, és építi a fészket, míg ki nem kelnek utódai és át nem veszik tőle a feladatokat. Fészküket papírból, növényi anyagokból, melyeket alaposan megrágnak és ezt követően tapasztják a fészekhez. Így egyre nagyobbra építik a lódarazsak fészküket.

Kecskedarázs

A kecskedarázs általános mérete 1-1,8 centiméter közötti. A kecskedarazsak a fészküket előszeretettel készítik el padlásokon, redőny tokokban, sarkokban, üreges fémek belsejéban, föld alatt, vagy a növényeken.

Kecske darázs
A kecskedarázs gyakori darázs fajta

A fészke sárgásbarna színű, teste sárga fekete. Nagyon hasonlít a német darázshoz, a két fajt leginkább a fejükön elhelyezkedő minták különböztetik meg. A kecskedarazsak fején jellegzetes, T formájú fekete folt látható. A telet csak a királynő éli túl, biztonságos helyen megbújva.

A királynő tavasszal kezdi a fészek építését, 10-20 petét rak le, melyekről kezdetben egyedül gondoskodik, majd miután az első szaporulat kifejlődik, átveszik szerepét. Nyár vége felé fejlődik ki az új királynő, rajta kívül a telet a kolónia többi tagja nem vészeli át.

Leginkább fészke háborgatása miatt támadnak. A fészek teniszlabda méretűtől akár a focilabda méretig terjedhet. Egy kolónia egyedszáma akár 7000 darázsból is állhat.

Német darázs

A német darazsak könnyen összetéveszthetőeke a kecskedarazsakkal. Fészküket hasolnó helyekre építik, színük ugyanúgy fekete sárga, méretük nagyjából megegyezik. A német darázs fején három fekete folt található, valamint teste szélesebb.

német darázs
Német darázs megjelenése

Táplálkozásuk során a darázs lárváknak rovarokat gyűjtenek. A dolgozó darazsak élete kb kettő hónapig tart, a királyné egy évig él.

Francia darázs

A francia darázs megjelenése eltérő társaitól. A sárga és fekete szín azonban a darazsak ezen faját is jellemzi. Csápostora narancs színű, a potroha domború. Gyakran előforduló fajta a darazsak között, egy évig élnek.

francia darázs
Francia darazsak a fészkükben

Fészkük lépsorokból áll, kívülről nem védi semmi az időjárástól, így azokat általában védettebb helyeken készítik el. Kedvelt fészekrakó helyei közé tartoznak a padlások, védettebb sarkok, csövek, sziklaüregek, dús bokrok. Társaihoz viszonyítva barátságosabb, kevésbé agresszív.

Darázs fészek eltávolítása, darazsak irtása

A darazsak fészkének eltávolítás nagyon veszélyes feladat. Semmiképpen sem szabad megfelelő védőruházat nélkül nekilátni a darázs fészek eltávolításának. A leghatásosabb megoldás a fészekben lévő darazsak és a királynő elpusztítása.

darazsak fészke
A darazsak fészkének eltávolítása veszélyes feladat!

Sok esetben ez nem könnyű feladat. Ha megjelentek a darazsak, az egészsége és a darázsirtás hatékonysága érdekében hívjon darázsirtó szakembert. Az általunk alkalmazott darázsirtó szerek taglózó, és kiűző hatásúak is egyben. A fészekben tartózkodó darazsakat elpusztítja, a fészken kívül tartózkodókat pedig elriasztja a visszatéréstől. Ha nem megfelelő módon történik a darazsak irtása, jó eséllyel hamar visszatérnek, és új fészket építenek.

Ha szüksége volna darázsirtásra, vagy kérdése volna hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés