Darázsfészek a falban

darázsfészek a falban

Ha a darázsfészek a falban van, a hatékony darázsirtás nehéz és veszélyes feladat.  A hazánkban jellemzően gondot okozó darázsfajok előszeretettel fészkelik be magukat a falba, redőnytokba, padlásra vagy a földbe. Általában nehezen megközelíthető, biztonságos helyeket választanak fészkük építésére.

A megtermékenyített nőstény darazsak a tavaszi jó idő beköszöntével elkezdenek darázsfészek építésére alkalmas helyet keresni maguknak. Kora tavasszal gyakran látni, hogy a darazsak látszólag cél nélkül röpködnek a fal mellett és a tető környékén. Ilyenkor keresik azokat a repedéseket, réseket amelyek alkalmasak arra, hogy nekilássanak a fészeképítésnek és peterakásnak. A darázsfészek a falban nagyon gyakran okoz problémát. 

Darázsfészek a falban, plafonban, padláson

A falba, plafonba, vagy padlásra bármelyik hazánkban jellemző darázsfaj szívesen költözik be, hiszen ez egy nagyon nyugodt, biztonságos élőhelyet jelent számukra. Ebben a nyugodt környezetben készítenek igen méretes fészkeket anélkül, hogy ez Önnek feltűnne. A darazsak akár az épület szerkezetét is károsíthatják, átrághatják a szigetelést, és a könnyűszerkezetes házak esetén használt építőanyagokat. Így akár a ház lakórészébe is bejuthatnak, ahol igazán kellemetlen lakótársakká válhatnak. 

Darázsfészek a falban – Árulkodó jelek

Általában észrevehető a darazsak jelenléte. Egy-egy fészekben igen nagy számban lehetnek jelen, így ha darázsfészek van a falban, vagy a plafonban, a leginkább árulkodó jel a zömmögés. Ha gyanakszik, hogy a falak mögött darazsak húzzák meg magukat, kopogtassa végig a falat. A zümmögés ettől erősödni fog, és a fal kopogtatásának is más hangja lesz ott, ahol a darázsfészek található. 

Ha a darazsak a falban vannak, és rágják is azt, erről árulkodhat a fal vagy plafon elszíneződése. Ez nagyon hasonlít egy enyhe beázáshoz. Ebben az esetben egészen biztos, hogy darázsfészek van a falban, és rágják is a burkolatot, ráadásul közel járnak a szobához. Ilyen esetben mindenképpen hívjon darázsirtó szakembert, mert előbb-utóbb bejutnak a szobába!

Darázsirtás a falban

Ha a darázsfészek a falban, vagy a plafonban van, a legtöbben megijednek, hogy meg kell bontatni a darázsirtáshoz az épület szerkezetét. A legtöbb esetben azonban erre szerencsére egyáltalán nincsen szükség! A darazsak bejutási pontját kell lokalizálni, és nagy nyomású permetező géppel az irtószert bejuttatni a fészekbe. Ahol a darazsak beférnek, oda az irtószer is is könnyedén bejuttatható. 

darázsfészek irtása falban
A darázsfészek gyakran nehezen megközelíthető helyen készül el. A darázsfészek a falban gyakori probléma

A darázsirtás legnehezebb része, hogy a darázsirtó szert a fészek minden pontjára eljuttassuk, és a királynőt biztosan elpusztítsuk. A legtöbb esetben magas nyomású porozással, permetezéssel végzik a darázsirtást. A házilagos darázsirtási kísérletek sok esetben azért nem járnak eredménnyel, mert nem lehet a fészek teljes egészébe bejuttatni az irtószert házilag rendelkezésre álló eszközökkel. 

Az általunk használt darázsirtó szerek taglózó és kiűző hatóanyagot tartalmaznak. Az irtás időpontjában a fészekben tartózkodó darazsakat elpusztítják, a fészken kívül tartózkodó egyedeket pedig elriasztják, így nem térnek vissza. Az irtás szezonjában ugyanazon a helyen garantáltan nem okoznak ismételten problémát.

Darázsfészek eltávolítása

A darázsirtást követően a darázsfészek a falban maradhat, ha annak eltávolítása csak az épület megbontásával végezhető, és nem okoztak kárt az épület szerkezetében. A kiirtott darázsfészekbe nem költöznek már vissza a darazsak. Ha azonban könnyen eltávolítható, akkor a darázsfészek irtás után el lehet távolítani.

Ha eltávolításra kerül a fészek, az irtás szezonjában már nem költöznek vissza ugyanarra a helyre a darazsak, nem építenek oda új fészket, hála az alkalmazott irtószer kiűző hatásának. 

Ha darazsak fészkelték be magukat otthonába, és szüksége van segítségre, vagy kérdése volna hívjon a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!


Darázsirtás ajánlatkérés


Ajánlatkérés