Darázsirtás házilag

darázsirtás házilag házilagos darázsirtás

Nem szeretnénk senkit sem arra biztatni, hogy megpróbálkozzon a darazsak irtásával házilagos módszerekkel. A darázsirtás házilag nagyon veszélyes lehet megfelelő védőruházat, szakértelem és hatékony irtószerek nélkül. 

Mégis sokak számára vonzó a házilag megszabadulni a darazsaktól, így néhány szóban ismertetjük a leggyakrabban felmerülő házi megoldásokat.

Mikor nem szabad megpróbálni a darázsirtást házilag?

Ha a fészek nehezen megközelíthető helyen van, például falban, plafonban, padláson, semmi esetre sem szabad megpróbálkozni az irtásukkal. Ez nagyon veszélyes feladat, nem látható, hogy mekkora fészket építettek. Akár több ezer darázs is támadhat egyszerre, ami életveszélyes is lehet. 

Ha a darázsfészek jól látható helyen van, és biztosan nincs rejtett része, de az átmérője nagyobb, mint 10 centiméter, a házilagos darázsirtás nem javasolt. A darazsak, ha békén hagyják őket, általában nem támadnak. De amit veszélyt éreznek, agresszívan védeni fogják fészküket. 

darázsirtás házilag
Egy ilyen méretű darázsfészek esetén nem szabad megpróbálni a darázsirtást házilag

Darázsirtás házilag darázsirtó szerrel

A közforgalomban kapható darázsirtó szerek, mint a Cobra repülő rovarirtó, vagy a Protect darázsirtó szer taglózó hatású szerek. Közvetlenül a darazsakra fújva elméletileg elpusztítják azokat. 

Elsősorban nem darázsirtás céljából árusítják őket, hanem a szobába berepült néhány darázs elpusztítására. Abban az esetben eredményes lehet, és érdemes lehet megpróbálni ezeket az irtószereket, ha a darázsfészek jól látható helyen van és kisméretű. 

Egy nagy méretű, vagy nem látható darázsfészek irtásának azonban ezzel a módszerrel nem javasoljuk a házilagos darázsirtást. 

Házilagos darázsirtás tűzzel

Gyakori próbálkozás a tűzzel történő darázsirtási módszer. Ez akár hatékony is lehet, ha megfelelő tűzerővel rendelkezünk. Azonban mindenképpen fel kell készülni jópár darázscsípésre, mire egy termetesebb fészket elpusztítunk. 

A tűz, mint a házi darázsirtás egyik módszere nem csak a darazsak csípése miatt veszélyes. A legtöbb darázsfajta általában gyúlékony anyagokba szereti fészkét kialakítani, és a darázsfészek is könnyen lángra kap. 

Ha felgyullad a ház, az sokkal költségesebb lesz, mint egy szakszerű darázsirtásnak az ára, ezért egyáltalán nem javasoljuk.

Darázsirtás házilag biztonságosan

Az egyetlen, valóban biztonságos módszer a darazsak házilagos irtására a darázscsapda készítése. Ezzel ugyan nagy létszámú kolóniákat nem tudunk kipusztítani, de sem a darázsirtással próbálkozó, sem a vagyontárgyaink nem lesznek veszélyben. 

Pénztárcabarát megoldás, mindössze egy műanyag flakonra, és édes, tömény folyadékra (cukros víz, szörp, cukros sör, stb) van szükségünk. A flakont kb a harmadánál vágjuk ketté. Az aljába tegyünk bőven az édes szirupból, a tetejét pedig szájával lefelé tegyük bele. 

Ragasztószalaggal tekerjük körbe az illesztést, helyezzünk rá valamilye zsinórt, vagy drótot, amivel felakaszthatjuk egy fára, kerítésre. Arra figyeljünk, hogy vonzani fogja a darazsakat, így mindenképpen olyan helyre tegyük, ahol a darazsak egyrészt megtalálhatóak, másrészt senkit nem zavar a jelenlétük. Időnként cseréljük ki a csalogatóanyagot, és öntsük ki az elpusztult darazsakat.

Darázskirálynő elpusztítása

Mindegy milyen módszerrel történik a darázsirtás, csak akkor lesz valóban hatékony, ha a királynőt is elpusztítjuk. Ha nincs királynő, a dolgozók nem térnek vissza a fészekbe, és egy idő után elpusztulnak. Akár rovarirtó végzi a darázsirtást, akár házilag próbálkozik vele, a királynőt minden esetben el kell pusztítani.

Ha nem szeretné saját és családja egészségét kockáztatni a házilagos darázsirtási módszerekkel, hívjon szakembert! Ha nem sikerült a darázsirtás házilag, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon , vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés