Egér a házban, lakásban

A ház körül előforduló egérfélék a mezei egér és a házi egér. Amíg csak néhány egérrel van a kertben, különösebb problémát nem jelentenek. Ha azonban kedvező életfeltételeket találnak, könnyen elszaporodnak. Az egér a házban vagy lakásban is remekül érzi magát, szívesen beköltözik, ha megfelelő életkörülményeket talál.

Az egér a házban betegségeket terjeszthet. Folyton növő foga miatt állandóan rágnia kell. Mindenbenben kárt tesz, mindent megdézsmál. Nem csak az élelmet rágja meg, de akár a bútorokat, berendezési tárgyakat is. Mindenbe belepiszkít.  Az egér irtása nem mindig könnyű feladat, különösen, ha komolya populációról van szó.

A legyakoribb egérfélék a házban

A mezei egér

A mezei egér mezőkön, erdők szélén, kertekben található meg elsősorban. Fészkét farakásokba, szénakazlakba, faodvakban alakítja ki. Első sorban télen jelenik meg ez az egér a házakban, amikor kevés élelemhez jut természetes közegében. Az otthonokban elsősorban olyan helyeken telepszik meg, amelyek kevésbé háborgatottak. A kamrákban, padlásokon komfortosan érzi magát és szívesen telepszik meg ilyen helyeken.

Teljes hossza kb 20 centiméter, melyből a teste 6-8 cm hosszú. Barnás, sárgás-szürke színű a bundája, hasa és lábai fehérek. A szabadban gabonafélékkel, fa termésekkel, férgekkel és rovarokkal táplálkozik. Komoly élelmiszer készleteket halmoz fel fészkében. Éjjel-nappal aktív, de inkább az éjszakai órákban tűnik fel jelenléte. Rosszul lát, de hallása és szaglása kiváló. Ügyesen mászik, ugrik és úszni is jól tud.

egér a házban mezei egér
A mezei egér sárgás-barna, lábai, hasa világosabb színű

Nagyon szapora rágcsáló, évente 5-6 alkalommal hozza világra kölykeit. Ha megfelelő életkörülményeket talál, nagyon rövid idő alatt eláraszthatnak mindent az egerek. 2-4 évig él.

Házi egér

A házi egér a második legelterjedtebb egérfajta a világon. Testhossza 7-10 centiméter, farka 6-10 cm közötti. Testsúly 12-30 gramm.  Bundájának színe változó, világosbarnától a feketéig terjed. A hasa általában világosabb színű, mint testének többi része.

Az emberi környezetet kedveli, ahol emberek vannak, a házi egér is jelen van. Természetes környezetében elsősorban növényi táplálékot fogyaszt, de kedveli a rovarokat és ha hozzájut, elfogyasztja a húst is. Kiválóan alkalmazkadik a környezeti változásokhóz, sokáig bírja víz nélkül és akár hűtőházakban is képes megélni.

egér a lakásban házi egér
A házi egér bundájának színe többféle színű lehet, testénél hosszabb a farka

A házi egerek a házban az emberi élelmiszereket fogyasztják. Szinte bármilyen élelem megfelelő nekik. Általában nem halmoznak fel komolyabb készleteket. Mindent megrágnak, a ruhaneműktől kezdve az elektromos kábelekig mindent megkóstolnak. Jelenlétük komoly egészségügyi veszélyeket rejt, sok fertőzést terjesztenek, mindenbe belepiszkítanak.

Hat hetes korukban érik el az ivarérettséget, évente öt-hat alkalommal hoznak a világra új almot. Egy alomban 8-10 utód születik. Az egy kolóniában élő tagokat szagukról ismerik fel. Általában nem tűrik az idegen egerek jelenlétét. Az emberénél jóval fejlettebb hallásuk van, de látásuk kifejezetten rossz. Remekül másznak, ugranak, úszni is jól tudnak.

Egér a házban, mit tegyek?

Az egér a házban egészen addig benn marad, míg ott jól érzi magát és be tud jutni. A bejutási pontok általában repedések, rések. Ezeken a helyeken az egér könnyen bepréseli magát, a lakásban pedig egy soha ki nem fogyó éléskamra várja. Ha ezeket a réseket megszüntetjük, akkor nem tudnak olyan könnyen bejutni az egerek a házba.

Az egereket házilagos módszerekkel is meg lehet próbálni kiírtani, de nem könnyű feladat. Ha nem csak néhány, véletlenül betévedt egérről van szó, komoly tudást igényel irtásuk. A kereskedelmi forgalomban kapható irtószerek hatásosak lehetnek, de szakszerűtlen kihelyezésük más állatokra is veszélyes.

Az egerek irtására használható még ragasztó, ultrahangos riasztó készülékek, valamint különféle csapdák is. A házi egérirtás segíthet, amennyiben nem komoly az egerek elszaporodása a házban. Ha nem sikerült kiírtania az egereket a lakásban, és szüksége van segítségre eltüntetésükhöz,vagy kérdése volna hívjon a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés