Erdei csótány: a csótány, ami repül

erdei csótány

Augusztusban és szeptemberben tömegesen jelenhetnek meg a repülő csótányok, nagy riadalmat keltve ezzel a lakosság körében. A hazánkban megtalálható csótány fajok közül, bár mindegyik rendelkezik szárnyakkal, egyedül az erdei csótány fajtái repülnek. A többi faj képtelen a repülésre, vagy egész egyszerűen nem szívesen repül, és életmódjukból adódóan nincs is rá szükségük. 

Az erdei csótányok rajzási időszaka nyár végére, ősz elejére tehető, ilyenkor tömegesen röpködnek a természet hívó szavára. Az erdei csótány azonban kizárólag a kertekben, parkokban, fás, bokros környezetben él, lakásba sosem költöznek.

A repülő csótány

Az erdei csótányok fajtái közül hazánkban két faj okoz gyakran riadalmat. Ezek az őshonos, lapp erdeicsótány (Ectobius lapponicus), illetve a nálunk kb 15 éve megjelent kertvárosi erdei csótány (Ectobius vittiventris), mely mediterrán országokból jutott be hazánkba. Kettejük közül, általában az utóbbival találkozhatunk a kertekben. 

lapp erdei csótány
Az őshonos lapp erdei csótány. Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ectobius_lapponicus_a1.jpg

Jellemzően a főváros budai oldalán és azok vonzáskörzetében tapasztalható jelenlétük, de kitartóan folytatják hódító útjukat a pesti kerületek és az agglomeráció felé is. 

Az erdei csótányok korhadékevők, így kizárólag növényi táplálékot fogyasztanak, és szinte egész évben jelen vannak a kertekben, parkokban, általában észrevétlenül. Az emberi környezetben, a lakásban nem találnak táplálékot, ezért nem költöznek be az otthonokba.

Hogy néz ki az erdei csótány?

Az erdei csótány nagyjából 1-1,5 cm hosszú, tipikusan csótány megjelenésű, hosszúkás, ovális testű, barnás színű rovar. Leginkább a hímek repülnek, a nőstények inkább ugrani szeretnek. Barnás színűk és alakjuk miatt, nagyon könnyen összetéveszthetőek a lakásokban élő német csótánnyal. 

erdei csótányok német csótányok
A képen a német csótány látható, az előtorán található két hosszanti sáv jól látható

A német csótánytól megkülönböztethető, ha az előtorát (a feje alatti rész) alaposabban szemrevételezzük. A német csótány esetén az előtoron két hosszanti, sötétbarna sáv helyezkedik el, míg a kertvárosi erdei csótány esetén ilyen sávokat nem találunk. 

kertvárosi erdei csótány
A kertvárosi erdei csótány megjelenése nagyon hasonló a német csótányhoz. Előtorán azonban nincsenek hosszanti sávok. Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Ectobius_vittiventris_008.jpg

Erdei csótány a lakásban

Az erdei csótányok csak kivételes esetekben mennek be a lakásokba, általában véletlenül. Nem megfelelő élőhely számukra a lakás, nem találnak ott táplálékot. A háztartásokban problémát okozó csótányoktól (német csótány, konyhai csótány, amerikai csótány) eltérően nem éjszakai életmódot folytatnak.

Az erdei csótányokat vonzza a fény, ezért történhet meg az, hogy az esti órákban berepül, vagy bemászik a nyitva hagyott ablakokon, ajtókon keresztül. Ez ellen legegyszerűbben a nyílászárók zárva tartásával, vagy rovarháló felszerelésével lehet védekezni.

Szükséges-e az erdei csótány irtása?

Az erdei csótányok jelenléte nem okoz problémát, nem terjesztenek betegségeket, nem csípnek, nem okoznak allergiás panaszokat. Egész évben fellelhetőek a kertben, általában észrevétlenül. 

Rajzásuk után általában lecsökken az egyedszámuk, és a telet sem viselik jól. A rendszeres kert karbantartással, gereblyézéssel, a korhadékok eltávolításával csökkenthető az életterük, ezzel megnehezíthető a megtelepedésük és elszaporodásuk. 

Mivel nem okoz egészségügyi problémát, irtásuk nem kötelező, de jelenlétük nagyon zavaró tud lenni. Az erdei csótányok irtása minden további nélkül elvégezhető, de kizárólag a populáció csökkentésére van lehetőség, mivel a csótányirtást nem a lakásban kell az irtást elvégezni. 

Az irtószerek az időjárás viszontagságai miatt csak állomány csökkentésre alkalmasak, teljeskörű irtást, hosszútávú védelmet nem tudnak garantálni. Ha szeretne megszabadulni az erdei csótánytól, hívjon minket +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!


Erdei csótányirtás ajánlatkérés


Ajánlatkérés