Fertőtlenítő takarítás a Koronavírus (COVID19) ellen

A fertőtlenítő takarítás, amennyiben megfelelő tisztítószerrel történik, elpusztítja a baktériumokat és vírusokat. Ilyen szempontból a koronavírus sem más, ha megfelelően választjuk ki az alkalmazott szert.

A fertőtlenítő szereknek két fő fajtája van, a fungicid, valamint a virucid hatóanyagtartalmú takarítószerek, illetve ezek kombinált változatai. A fungicid szerek gombás fertőzések, mint például a penész ellen hatékonyak, azonban vírusok ellen nem védenek.

A virucid hatóanyagú tisztítószerek vírusölő hatással bírnak, ezekkel hatékonyan felvehetjük a küzdelmet a vírusokkal szemben. 

Hogyan végezzük el az általános fertőtlenítő takarítást otthon?

A legfontosabb, hogy a fertőtlenítő takarításhoz virucid szereket használjunk. A hígítási arányt és a felhasználásának szabályait a csomagolásának címkéjén megtalálhatjuk. Némely fertőtlenítőszereket higítani szükséges, de vannak olyanok, melyek szórófejjel ellátottak és közvetlenül a kezelendő felületre fújhatóak. 

fertőtlenítő takarítás virucid fertőtlenítő szerekkel
A fertőtlenítő takarításhoz mindenképpen virucid hatóanyagtartalmú tisztítószereket alkalmazzunk, és soha ne keverjünk össze vegyszereket!

Fontos, hogy a leíráson szereplő előírásokat mindig tartsuk be, és ennek megfelelően alkalmazzuk! Figyeljünk a megfelelő higításra, és várjuk ki a kellő időt, míg kifejtheti a vírusölő hatását. Gondoskodjunk kezeink védelméről, és a megfelelő szellőzésről használatuk során!

Soha ne keverjünk össze két fajta tisztítószert, ez akár életveszélyes is lehet!

Mit és milyen módon fertőtlenítsünk?

A padlót töröljük fel fertőtlenítő oldatba mártott felmosóval. A használati tárgyakat törlőkendővel töröljük át. A fürdőszobára is fektessünk nagy hangsúlyt! A csapokat, a mosdókagylót, a wc-t, és a kádat különös alapossággal fertőtlenítsük! 

Ne hagyjuk ki a fertőtlenítő takarításból a kilincseket, a villanykapcsolót, a billentyűzetet, az egeret, a konyhaszekrény fogantyúit és töröljünk el minden olyan eszközt, amelyet rendszeresen megfogunk! 

Cípő fertőtlenítése

Talán kevesebben gondolnak arra, hogy a vírusok bár cseppfertőzéssel terjednek elsősorban, de emiatt könnyedén bevihetők a lakásba a cipőn keresztül is. Az utcán bármikor a cipőnkre ragadhat valamilyen kórokozó. Sokat tehetünk az ellen, hogy ilyen módon ne juttassuk be otthonunkba a kórokozókat. Ha egy fertőtlenítő oldatos textilt helyezünk a bejárathoz, csökkenthetjük a cipővel történő behordás lehetőségét. 

A kihelyezett textilen áthaladva gondoskodhatunk cipőnk talpának fertőtlenítéséről. Fontos, hogy a kihelyezett textil mindig kellően nedves legyen, hogy a cipő talpán kifejthesse vírusölő hatását a fertőtlenítőszer.

Milyen fertőtlenítőszereket használjunk a fertőtlenítő takarításhoz?

A legismertebb és egyben legolcsóbb fertőtlenítő takarításhoz használható szer a hypo. Hatékony, olcsó, és szinte bárhol beszerezhető. Kiváló védelmet nyújthat még a domestos, a florasept, a sanytol, a cif és egyéb fertőtlenítők. 

Kiválasztásuknál fontos, hogy figyeljünk a virucid (vírusölő) hatásra. Ezek a termékek számos változatban kaphatók, és vannak melyek egyáltalán nem fertőtlenítő hatásúak. Sok fajtájuk csak általános tisztítószerek vízkő, zsíros szennyeződések és szappanlerakódások ellen.

Kéz fertőtlenítése

A kezeinken több száz fajta baktérium található, melyek jelentős része ártalmatlan, vagy akár hasznos is lehet. Vírusos időszakban azonban elengedhetetlenül fontos a kezek fertőtlenítése, mivel elsősorban a kezeinkkel juttathatjuk be a szervezetünkbe és otthonunkba a kórokozókat.

A legegyszerűbb módja a kézfertőtlenítésnek a legalább 20 másodpercig tartó, alapos, szappanos kézmosás, mely a kézfej minden pontjára kiterjed. Amennyiben nincs lehetőség kézmosásra, többféle kézfertőtlenítő szer közül válogathatunk. Gél állagú kézfertőtlenítő szerek, valamint folyékony alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szerek is kaphatóak a forgalomban arra az esetre, ha a kézmosásra nincs mód. 

fertőtlenítő takarítás kéz ferztőtlenítés
A legfontosabb az alapos, rendszeres, legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás, vagy kézfertőtlenítés

Mi a legfontosabb a vírusok, a koronavírus terjedésének megállításában?

  • Tartsuk be azokat az utasításokat, amelyeket a szakemberek mondanak!
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket, tartózkodjunk minél kevesebbet emberek között! 
  • Megfázás esetén ne menjünk közösségbe, és takarjuk el arcunkat köhögéskor, tüsszentéskor!
  • Kerüljük a testi kontaktust (kézfogás, ölelés, puszilkodás) másokkal való találkozáskor!
  • Különösen figyeljünk oda a higiéniára, az alapos és rendszeres, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra!
  • Takarítsunk alaposan és napi szinten!
  • Csak szükség esetén hagyjuk el otthonunkat!

Megelőzhetőek a vírusok okozta megbetegedések a fertőtlenítő takarítással?

Nem. A fertőtlenítő takarítás a már jelenlévő baktériumokat, vírusokat pusztítja el. Sajnos ezeknek a szereknek nincsen hosszantartó, vagy megelőző hatása. Folyamatosan ismételni kell a fertőtlenítő takarítást, hogy az újonnan bekerült vírusok, baktériumok elpusztuljanak. Ezért fontos naponta legalább egyszer feltakarítani, ezzel jelentősen csökkethető a vírusfertőzések esélye. 

Szükséges e szakember segítsége a fertőtlenítő takarítás elvégzéséhez?

A lakások, családi házak fertőtlenítő takarítása általában házilag is elégségesen elvégezhető. Mivel a vírusok megjelenésének esélye jóval kisebb, mint egy üzlethelyiség, gyár, szálláshely, stb esetén, ahol nagyon sok ember megfordul, így általában elegendő a házilagos fertőtlenítő takarítás. 

Ha a helyiséget sok ember használja, akik potenciálisan fertőzőek lehetnek, vagy bizonyítottan volt (korona)vírusos megbetegedés az épületfertőtlenítés szükséges lehet. Az épületfertőtlenítést csak szakember tudja hatékonyan és kellő alapossággal elvégezni, külön szakképzettséget igénylő munkáról van szó. 

Jóval alaposabb, mint a fertőtlenítő takarítás és minden berendezési tárgyra, eszközre kiterjed, melyet házilag elvégezni lehetetlen. Elsősorban közületek számára javasolt, de természetesen igény esetén lakásban, családi házban is elvégezhető. 

Ha kérdése van az épületfertőtlenítéssel, vagy fertőtlenítő takarítással kapcsolatban, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki űrlapunkat!


Épületfertőtlenítés tanácsadás, megrendelés


Ajánlatkérés