Hangya a lakásban

A hangya a lakásban, családi házakban, udvarokon az egyik leggyakoribb kártevő. Jelenléte nem kellemes az emberi szemnek, nem szívesen osztozunk otthonunkon rovarokkal. A kártétele elsősorban táplálkozása miatt jelentős. Mindenhova bejut, mindenbe belemászik, mindent megrág. Fertőzéseket ugyan nem terjeszt, de a hangya a lakásban nem szívesen látott vendég.

A hangya csípése is igen kellemetlen tud lenni. Jól fejlett szájszervével harap bele áldozatába, amelyet a méregmirigyéből kiáramló hangyasav irritálhat. Az ilyen csípés kipirosodik, kellemetlen érzést okoz. Ha elszaparodik a lakásban, és házilag nem tudja kiírtani, a hangyairtás megoldást jelent a problémára!

Miért jelenik meg a hangya a lakásban?

Jelenlétük elsősorban csapadékos meleg időben észlelhető a lakásokban. Olyan helyet keresnek otthonunkban, ahol megfelelő táplálékot és vizet találnak maguknak. Nincs olyan rejtett zug a házban, ahova ne tudnának behatolni, ha ott élelmet éreznek. Minden apró résen képesek behatolni, és ha megfelelő körülményeket találnak rendszeresen visszajárnak táplálékért.

Mindenevő rovarok, de különösen szeretik, ha magas szénhidrát tartalmú táplálékot találnak. Ilyen például a cukor, a kenyérmorzsa, méz, stb. Ha ritkán találnak élelmet a konyha, vagy más helység környékén, nem valószínű, hogy komolyabb jelenlétükre kell számítani. Ha azonban rendszereresen találnak maguknak élelmet, és megfelelő életkörülményeket, a hangyák a lakásban gyakori vendégek, vagy állandó lakók lesznek.

Leggyakoribb hangya fajták a lakásban

A leginkább elterjedt hangya fajták, melyek problémát okozhatnak a kerti, vagy más néven gyepi hangya, a házi hangya és a fáraóhangya. Ha a hangyák a lakásban megjelennek, sok bosszúságot okozhatnak.

Kerti vagy gyepi hangya

A gyepi hangya az egyik leggyakoribb hangya a lakás, a kert és az élelmiszer tárolók környékén. Eurázsiából származik, szinte az összes kontinensen megtalálható. A nőstény hangyák mérete 7-8 milliméter, a dolgozók mérete 2-3 mm. Színük több féle is lehet, fekete, vagy barna színben találkozhatunk velük a ház körül.

hangya a lakásban gyepi hangya
A gyepi hangya az egyik leggyakoribb hangyaféle a lakásban

A gyepi hangya földben, korhadt fákban, falrepedésekben alakítja ki fészkét. Növényi és állati eredetű törmelékekkel táplálkozik. Ragadozó rovar, kedvelt élelmforrása a többi rovar petéje, lárvája és imágója. Leginkább a talaj közelében szeret tartózkodni.

Táplálkozásából adódóan könnyen szerez táplálékot a lakásban, így jól érzi magát otthonunkban. A gyepi hangya a lakásban esetenként élelmiszerek „potyautasaként” jelenik meg. Mivel igen apró, könnyen bevihető a lakásba. Gyakran azonban a könnyű élelemforrás miatt jön be, és telepszik meg a házban.

Fáraóhangya

A fáraóhangya a lakásban igen kellemetlen vendég, ugyanis a fullánkos hangyák közé tartozik. Szúrása viszkető, égő kiütésekkel jár. A nőstény 3-5 mm méretű, szárnyakkal rendelkezik. A fáraóhangya hímek kisebbek, 2,5-4 mm méretűek. A dolgozók száma igen magas egy bolyban. A hangya fajták között kivételnek számít, egy bolyban akár több száz királynő is lehet.

fáraó hangyák a lakásban
A fáraó hangyák a lakásban kellemetlen vendégek

Általában panel lakások, kollégiumokban, kórházakban, irodaházakban, nagyobb közintézményekben jelenik meg és okoz problémát. A fáraóhangya a lakásba csak potyautasként, azaz passzív módon jelenik meg. A falak repedésébe, berendezési tárgyakban, csővezetékek környékén alakítja ki fészkét és hoz létre népes számú kolóniát.

Ha ez a hangya a lakásban megjelent és megtelepedett, az épüet többi lakásába már gond nélkül eljut. A csővezetékeken, apró falrepedéseken könnyen közlekedik a lakások, irodák, termek, stb között. Mindenevő hangyafajta, így bármilyen táplálék megfelelő számára. Bárohva bejut, így könnyen szerez magának táplálékot.

Házi hangya

A házi hangya a lakásban és környékén, a kertekben igen nagy számban, gyakran megjelenő hangya fajta. A lakásba főképp tavasszal és ősszel jelenik meg táplálékszerzés céljából. Mindenevő hangyafajta, azonban a természetben főképp levéltetvek nedveit fogyasztja előszeretettel.

A házi hangya a lakás egyik kártevője
A házi hangya

Fészkét általában a földbe, korhadt fák odvába, vagy falrepedésekbe készíti. Egy fészekben egy anyahangya található meg, és több ezer dolgozó. Egy kifejlett nőstény hangya 6-9 mm, de akár ennél nagyobb is lehet, a dolgozók jellemzően 3-4 milliméter körüliek.

A házba gyakran saját lábán jut be, a száraz, meleg környezetet szereti. Leggyakrabban azonban főképp passzív úton, behurcolással jut be a házi hangya a lakásba. Virágok cserepében, gyümölcsök, élelmiszerek között megbújva. Ha bejut a lakásba, könnyedén elterjed, pincétől a padlásig végigjárja a lakást.

Mitől van sok hangya a lakásban?

A sok hangya a lakásban többféle okból lehet jelen. Szinte biztosra mondható, hogy megfelelő számára az a környezet, amelyet a lakás biztosít neki. Könnyen szerez táplálékot, és megtalálta a megtelepedéséhez szükséges körülményeket.

Előfordulhat, hogy a kertben olyan időjárási körülmény alakult ki, mely arra kényszerítette a hangyákat, hogy új otthont keressenek maguknak a lakásban. Ott aztán megtalálják a kényelmes táplálékot, búvóhelyet és nyugalmat, majd nem akarnak távozni.

Ha társasház, panel lakás, nagyobb lakóközösség esetén jelenik meg a hangya a lakásban nagy számban, jó eséllyel az egész lakóközösségnél problémát okoz. Feltehetően a lakások között közlekedve táplálkoznak, a fal repedéseiben, csövek mentén, nyugodt és arra alkalmas környezetben fészket építettek.

hangya a lakásban
Elsősorban a levéltetven nedveit fogyasztják előszeretettel

Hangyairtás házilag

A hangyairtás házilag sok esetben eredményre vezethet. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak különféle hangyacsapdák, hangya riasztó szerek. Érdemes egy próbát tenni velük. Ha csak néhány hangya okoz bosszúságot, a hangyairtás házilag is eredményre vezethet. Összeállítottunk egy valóban hatékony csomagot az eredményes házilagos hangyairtás érdekében, ezt IDE KATTINTVA megtalálhatja.

Ha a hangyák jelenléte megnehezíti mindennapjait, és a házilagos irtási módszerek nem vezettek eredményre, hívjon minket, és nem okoz tovább gondot a hangya a lakásban! Ha szüksége volna hangyairtásra, vagy kérdése volna hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés