Hangya ellen a kertben házilag 4+1 tipp a védekezéshez

hangya ellen a kertben

A hangyák a kertben, ahogy a lakásban is, roppant bosszantóak tudnak lenni, ha túlszaporodnak. A védekezés a hangya ellen a kertben akkor szükséges, ha a hangyák zavarják a kertben tartózkodást, megrágják a növényeket, vagy tönkreteszik a füvet. Előszeretettel rágják meg a gyümölcsöket, növényeket, és a fű gyökérzetét, mely egy szépen karbantartott pázsit esetén igen jelentős anyagi károkat is okozhat. Összeszedtünk mindent, amit a kerti, kültéri hangyairtásról, a hangya elleni védekezésről tudni érdemes!

Hangya a kertben – Hasznos, vagy kártékony?

Amikor azt mondjuk, hogy hangya van a kertben, általában a világon található több, mint 10 000 hangya faj közül a kertekben leggyakrabban előforduló kerti hangya félékről beszélünk, mely a kerti, vagy más néven a gyepi hangya, illetve a fáraóhangya. Ezek az apró, kis szorgos rovarok egyszerre hasznosak és kártékonyak is lehetnek a kertben. Ha nem szaporodnak túl, hasznosnak mondhatjuk őket, hiszen rengeteg szerves hulladék eltüntetésében van megkérdőjelezhetetlen szerepük.

Ha túlszaporodnak a kertben, akkor jelenik meg igazán a kártékony hatásuk is. Megrágják a növények szárait, leveleit, terméseit és sok esetben a pázsitok gyökerét is megrágják, mely a fű részleges, vagy akár teljes kiszáradásához vezethet. Ilyen esetekben lehet szükséges a hangyairtás a kertben.

Ha a lakásba is bemasíroznak és ott aztán mindenbe belemásznak, nincs mit gondolkodni, hangyairtásra lesz szükség. Ilyen esetben ajánlott a hangyairtás a kertben is, hiszen a fészkük biztonságában nyugodtan szaporodnak majd tovább. Egy hangyabolyban több ezer hangya is lehet. Amennyiben már a lakásban is kezdik átvenni az uralmat, mindenképpen védekezni kell ellenük, legalább a lakásban.

Levéltetvek és a hangyák közös kártétele

A hangyák nagyon kedvelik a magas szénhidrát tartalmú, cukros, édes táplálékot. Ezt az édes, cukros táplálék iránti igényüket a kertben a levéltetvek segítéségével elégítik ki. Egészen magas szintre fejlesztették a közös károkozást.
A levéltetvek táplálkozás közben édes váladékot ürítenek, melyet mézharmatnak hívnak. A hangyák pedig előszeretettel fogyasztják el ezt a váladékot. Annyira szeretik a mézharmatot, hogy egyfajta szimbiózis alakult ki a két rovar között. A minél több édes táplálék reményében a hangyák képesek a levéltetvek potrohát “masszírozni”, melynek hatására folyamatosan bocsátják ki nedvüket.

hangya és levéltetű
A hangyák szeretik a mézharmatot, melyet a levéltetvek választanak ki.

Ennek a “masszázsnak” köszönhetően a levéltetvek többet táplálkoznak, több levelet rágnak meg és teszik ezzel tönkre a növényeket. Nem állnak meg a mézharmat termelés fokozásában, a levéltetű közlekedésében is segítenek. Átviszik őket egyik növényről a másikra, hogy ott is folytathassák közös kártékonykodásukat, ezzel újabb növényeket tönkretéve.

Védekezés a hangya ellen a kertben

A védekezés a hangya ellen a kertben nem könnyű feladat, és biztosan csak rész megoldás, a hatásfoka jóval elmarad a kertben végzett hangyairtástól. A házilagos módszerek elsősorban növények telepítését, és csapdák kirakását, illetve a hangyák kedvező életfeltételeinek csökkentését jelentik. Csodát nem kell tőlük várni, de egy próbát megérnek.

Növényekkel a hangyák ellen a kertben

A növények közül több növény bír rovarriasztó hatással. Néhány növény telepítésével a hangyák vonulási útjába védekezhet a hangyák ellen a kertben. A legtöbb esetben még kellemes látványt is nyújtanak a megjelenésükkel, és jó illatúak. Ilyen növények többek között a mindenki által ismert levendula, mely nem csak a molyok ellen, de a hangyák ellen is hatékony lehet.
Segíthet a hangyák ellen még a zsája, a citromfű, kakukkfű. Ezek jó része, ha a hangyák ellen nem is 100%-os hatékonyságúak, valamelyest rovarriasztó hatásúak, így nem csak a hangyák ellen lehetnek jó alternatívák. Elsősorban a ház környékére érdemes őket ültetni, hogy a házba jutástól elvegyék a rovarok kedvét. Nagyobb területen nem hatásosak.

Csapdázás

A hangyákat vonzza az édes, magas szénhidrát tartalmú táplálék, így ha valamilyen cukros folyadékot helyezünk ki, bele fognak mászni. Ez hangyairtásnak ugyan alig nevezhető, de a lakásba bejutásukat megnehezíthetjük vele. Ha nem akarjuk a cukros vizes tálakat az ablakpárkányra helyezni, kereskedelmi forgalomban kapható hangyacsapdákkal is próbálkozhatunk. Arra kell figyelni, hogy ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek, mert elveszthetik hatásosságukat.

Illóolaj

A fentebb említett növényekből, levendula, citromfű, stb készített illóolajokból készített permettel is lehet védekezni. Az ablakpárkányokat, küszöböt, járdákat le lehet vele permetezni, azonban nagyon hamar elmegy a hatásuk, és ha esik néhány csepp eső, máris lemosódik a riasztószer. Irtani nem irtja a hangyákat, csak távoltartja.

hangya ellen a kertben levendulával illóolaj
A hangya ellen a kertben levendulával, citromfűvel és hasonló növényekből készült illóolajjal is védekezhet

Élettér csökkentés

A hangyák a száraz, meleg helyeket kedvelik. A rendszeres, folyamatos locsolás nem kedvez nekik, azonban a nyári melegekben nagyon hamar kiszárad a föld. A folyamatos nedvesség nem megoldható, vagy csak nagyon költségesen, folyamatos locsolással. Valamilyen nedvesség megtartó talajtakaró kihelyezésével elvehetjük a hangyák kedvét a kertben megtelepedéstől, de ez sem mindenhol megoldható és eléggé költséges védekezési mód is egyben.

Hatékony védekezés a hangya ellen a kertben

Ha a házi praktikák nem vezetnek eredményre, vagy a hangyák a pázsitot rágják, az egyetlen hatékony és gyors megoldás a hagyairtás a kertben. A hangyairtás a kertben nem könnyű feladat, és nem minden esetben kivitelezhető. A lakásban történő rovarirtáshoz viszonyítva nehezebb dolga van a hangyairtónak, mert egészen más körülményekhez kell megtalálni a megfelelő kezelési módot.

Befolyásolja az irtás sikerességét, és kivitelezhetőségét az éppen aktuális időjárás, valamint a helyszín adottságai. Amennyiben minden körülmény adott, igen nagy hatásfokkal tudjuk csökkenteni a hangyák számát, mely már nem okoz problémát a gyep minőségében, vagy a kertben tartózkodás során. Az általunk használt kerti hangyairtásra is alkalmas irtószer lehetővé teszi, hogy kellően gyérítsük a hangyák állományát, ezzel hatékony védekezést biztosítva a hangya ellen a kertben.

Ha szeretne tenni a hangya ellen a kertben, keressen minket elérhetőségeink valamelyikén, és egy minden részletre kiterjedő telefonos egyeztetés után megállapíthatjuk, hogy tudunk-e segíteni a kertben lévő hangyák kiirtásában, gyérítésében. Hívjon minket hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki űrlapunkat!

Ajánlatkérés