Kecskedarázs: fészek, csípése és irtása

kecskedarazsak

A kecskedarázs (Vespula vulgaris) a német darázs (Vespula germanica) és a lódarázs (vespa crabo) mellett az egyik leginkább problémát okozó darázsfajta Magyarországon. A legtöbb esetben, amikor darazsakkal találkozunk az udvaron, a strandon, vagy bárhol máshol, a kecskedarazsakkal van dolgunk.

A jelenlétük mindaddig nem okoz problémát, míg fészküket nem otthonunk közelébe, vagy otthonunk valamely rejtett zugába készítik el. Ha azonban a kecskedarázs fészek a ház közelében található, a darázsirtás elkerülhetetlen lesz.

Hogy néz ki a kecskedarázs?

A kecskedarázs királynő hosszúsága nagyjából 20 milliméter, a herék és dolgozók kisebbek, jellemzően 16-18 milliméteresek. A nőstények potroha nagyobb, mint a többié. Jellegzetes, fekete sárga színeket viselnek, tipikusan darázs megjelenésűek. Két pár hártyás szárnyat viselnek, ennek köszönhetően nagyon gyors repülésre képesek. Összetett, vese alakú szemeikkel kiválóan látnak. Három pár ízelt lábukon karmok találhatóak, melyekkel nagyon jól tudnak mászni és kapaszkodni egyaránt.

Könnyen összetéveszthető a német darázzsal, nagyon hasonló a megjelenésük. A német darázs potrohán és fején különálló fekete foltokat találhatunk a fekete sávokon kívül, míg a kecskedarazsak esetében ezek a foltok a sávokkal összefüggenek. Potrohában visszahúzható fullánk lapul, melyet több alkalommal is képes használni.

A kecskedarázs fészek

A telet kizárólag a királynők élik túl, megtermékenyítve várják a jó idő beköszöntét résekbe, repedésekbe megbújva. Egyetlen darázsfajta királynője sem a fészekben telel, biztonságos, eldugott, igen apró helyeken húzzák meg magukat. A kecskedarázs királynő a jó idő beköszöntével előbújik rejtekhelyéről, és elkezdi a fészék építéséhez megfelelő helyet keresni. Ilyenkor gyakran úgy tűnik, mintha céltalanul röpködnek a falnál, sarkokban, növények, vagy épp a föld közelében.

Fészküket jellemzően padlásra, széldeszkák alá, ablakok és fal találkozásánál, bokrokban, fákon, vagy a földben készítik el. Kezdetben a királynő kezdi el építeni a kecskedarázs fészek alapjait. Erős szájszervével növényi alapanyagokat, főképp farostot szed össze, majd ezeket megrágja. Ez a megrágott növényi anyag szolgál a fészek építőanyagául. A kecskedarazsak fészkének színe függ a felhasznált alapanyagtól, de jellemzően szürkés, papírszínű.

A fészekben több sorban helyezkednek el a lépek, ebbe rakja a királynő a petéket, amelyből 4-6 nap alatt kelnek ki a lárvák, majd bebábozódást követően 2-3 hét elteltével a kifejlett rovarok. A lépeket kívülről is beburkolják, ezzel is védve a külső tényezőktől a fészekben élő kecskedarazsakat.

kecskedarázs fészek
A fészek több sorban tartalmazza a lépeket, melyekben az utódok fejlődnek. A lépeket kívülről is beburkolják.

A királynő 4-6 hét múlva visszavonul a fészekbe, és kizárólag a peterakással foglalkozik. Egy kecskedarázs fészekben akár több ezer darázs is található. A királynő 10 hónapig él, a dolgozók és a herék kb 4 hét alatt elpusztulnak. A telet kizárólag a királynők vészelik át, a többi egyed kivétel nélkül elpusztul a hideg idő beköszöntével.

Mit esznek a kecskedarazsak?

A kecskedarazsak elsősorban kisebb rovarokat és döghúst fogyasztanak, de kedvelik az édes, magas cukortartalmú gyümölcsöket is. Erős szájszervüknek köszönhetően könnyedén tudnak megrágni szinte bármit. A házaknál előforduló darazsak közül a kecskedarázs, dögevő táplálkozás miatt, terjeszthet a legnagyobb eséllyel betegségeket. A testükre ragadt kórokozókat átragaszthatják az élelmiszerekre, melyekre rászállnak. Nyálukban is megtalálhatóak kórokozók, melyet harapás esetén a szervezetbe juttathatnak.

kecskedarázs irtása
A kecskedarázsnak nagyon erős szájszerve van, erős harapásra képes

A kecskedarázs csípése

A kecskedarázs csípése igen fájdalmas. Visszahúzható fullánkjával többször is képes szúrni. A szúrás közben a szervezetbe juttatott mérge allergén reakciót okoz, a csípés helye feldagad és fájdalmas. A darázscsípésre érzékenyek esetében allergiás rohamot, szélsőséges esetben akár halált is okozhat. A kecskedarázs csípést nagyon könnyű kiprovokálni, kifejezetten agresszív darázsfajta. Nem csak végszükség esetén használja fullánkját, ezért a házilagos irtási próbálkozások, fészek leverések nagyon veszélyesek.

Kecskedarázs irtása

A kecskedarázs irtása a többi darázsirtáshoz hasonlóan permetezéssel, porozással, vagy ritkább esetekben füspatronnal történik. A használt irtószerek kombinált hatóanyagtartalmúak, kiűző és taglózó hatással rendelkeznek. A taglózó hatásnak köszönhetően az irtás idejében a fészekben lévő darazsak azonnal elhullanak. A fészken kívül tartózkodó egyedek pedig nem térnek vissza a fészekbe a kiűző hatás miatt.

A darázsirtást házilag nem javasolt megpróbálni, különösen nem rejtett, vagy szűk helyen lévő fészek esetén. A fészekben akár több ezer darázs is lehet, mely megfelelő, teljes testet megóvó védőfelszerelés nélkül életveszélyes. A fészek bejáratának eltömítése pl purhabbal hasztalan, csak a darazsak lesznek tőle sokkal agresszívabbak. A darazsak kirágják magukat a fészekből máshol, ha megszüntetjük a kijáratokat.

A kecskedarázs irtása veszélyes, bízza ezt szakemberre! Ha segítségre van szüksége a kecskedarázs ellen, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot! A munkánkra garanciát vállalunk!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés