Kezdőlap Kullancs

Kullancs

A kullancs leginkább a lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás hordozója és terjesztőjeként ismert. Magyarországon két kullancsfajta található meg, a kutyakullancs és az ember kullancs. Mindkét fajta ugyanúgy szívja mind az emberek, mind az állatok vérét, nem válogatós.

Kullancs mérete

A kullancsok mérete alap esetben 1-4 milliméter, szemmel szinte alig észrevehető rovar. A potroha azonban képes olyan módon kitágulni, hogy saját súlyának akár több százszorosát is képes kiszívni áldozatából.

Egy hím kullancs néhány órán keresztül szívja áldozata vérét, ezután elhagyja a gazdatestet. A nőstény kullancsok akár napokig is képesek vért szívni. Különösen sok vérre van szüksége, amikor peterakáshoz készülődik. A nőstény kullancs ilyenkor akár hetekig is képes megállás nélkül vért szívni.

A csípésüket az áldozat nem érzi meg, csípés előtt a kullancsok megnyalogatják a behatolás helyét, amely elérzésteleníti a területet. Ezt követően bemetszik a bőrt, és befúrják magukat, lábukkal megkapaszkodnak és megkezdik a táplálkozást. A vérszívás közben véralvadásgátlót juttatnak a sebbe, így a vér nem alvad meg.

Kullancs ellen

A kullancsok ellen a természetben különféle aeroszolos riasztószerekkel, krémekkel lehetséges. Házi kedvencek esetén különféle spoton készítmények és nyakörvek hatásosak lehetnek. A hosszú ujjú felső és hosszú szárú nadrág viselése megnehezíti a kullancsok dolgát.

A kullancsok sajnos nem csak erdőkben, mezőkön jelentenek veszélyt, hanem akár a kertben is. Általános tévhit, hogy a kullancs a fák lombkoronájáról ugrik áldozatára. A kullancsok a hűvös, nedves környezetet szeretik. A fák lombkoronája a szárazabb, és melegebb idő miatt nem kedvez nekik. A kertben a kullancsok ellen védekezhet akullancsirtás lehetséges alternatíváival

A valóság az, hogy a kifejezetten kullancsokra kifejlesztett irtószert vonták ki a forgalomból. Bár a kerti kártevőkra használt irtószerek  igen magas hatásfokkal működnek kullancs esetében is, a célzott kullancsirtás sajnos nem végezhető rovarirtási munka.

Ha megjelentek kertjében a kullancsok és szüksége van kullancsirtással kapcsolatos díjmentes szaktanácsadásra, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy kattintson ide.


Tudjon meg többet a kullancsról és a kullancsirtás lehetőségeiről!

kullancsok a kertben

Kullancsok a kertben

A kullancsok a kertben is előszeretettel tartózkodnak. Nem csak erdőben, füves, bokros, fás parkokban okozhatnak problémát ezek az apró vérszívó rovarok. A közhiedelemmel ellentétben nem a fák lombjaiból ugranak áldozadataikra. Az árnyékos, hűvösebb, bokros, füves...