Kullancsok a kertben

kullancsok a kertben

A kullancsok a kertben is előszeretettel tartózkodnak. Nem csak erdőben, füves, bokros, fás parkokban okozhatnak problémát ezek az apró vérszívó rovarok. A közhiedelemmel ellentétben nem a fák lombjaiból ugranak áldozadataikra.

Az árnyékos, hűvösebb, bokros, füves kertek tökéletes helyszínt jelentenek ahhoz, hogy a kullancsok a kertben megjelenjenek. Nem kell tehát túrázni, kirándulni menni ahhoz, hogy kullancs csípés áldozatai legyünk.

A kullancs

Magyarországon kétféle kullancs fordul elő. A közönséges kullancs és a kutya kullancs. Többféle betegséget terjeszthetnek, legismertebbek ezek közül a lyme kór és a vírusos agyvelő gyulladás.

A kullancs mérete alap esetben 1-4 milliméter. Táplálkozás során azonban akár babszem méretűre is képes megnőni. A saját súlyánál többszázszor több vért tud magába szívni. A lárváknak hat, a kifejlett kullancsoknak 8 lábuk van. A kullancs valójában a pókfélék közé tartozik.

A kullancsok hazai fajtáinak nincsen szeme. A tápanyagot jelentő gazdatestet széndioxid kibocsátása és hőmérsékletének érzékelésével találja meg. Érzékeny a szagokra is, így akár szag alapján is megtalálja áldozatát. Legtöbb esetben kisebb emlősökben, madarak vérét szívja, de előszeretettel fogyasztja az emberi vért is.

kullancsok a kertben közönséges kullancs
A közönséges kullancs

A kullancs csípése

A kullancs csípése észrevehetetlen. Mielőtt megkezdené a vérszívást, a bőrt nyalogatja, amelynek érzéstelenítő hatása van. A lábával felnyitja a bőrt, majd megkezdi ormányával a behatolást. Ha kellően mélyre jutott, megkezdi a táplálkozást. Nem rögtön az áldozata vérét fogyasztja, kezdetben a nyiroknedveket fogyasztja. A vérszívást 4-6 óra elteltével kezdi meg.

A hím kullancs általában néhány óráig, a nőstény kullancs akár napokig is szívja a vért. Szaporodás előtt, a peterakáshoz szükséges fokozott táplálék mennyiség miatt a nőstény akár hetekig is képes a vérszívásra. Nyálmirigye véralvadásgátló szert állít elő, melyet a sebbe juttat táplálkozás közben. Az áldozat vére ennek következtében nem alvad meg, csak amikor elhagyja a gazdatestet.

kutya kullancs a kertben
kutyakullancs

Kullancsok a kertben – Hogyan lesz kullancsmentes a kert?

Amennyiben a kullancsok a kertben megjelennek, házilagos módszerekkel sajnos nem lehet ellenük védekezni. Tévhit, hogy a kullancsokat nem szabad írtani. A kullancsirtás nem tiltott. Korábban nem volt célzottan a kullancsirtásra kifejlesztett irtószer, de újra elérhető, így ismételten lehet célzottan kullancsot irtani.

Több olyan óvintézkedést is tehet, amellyen sokat tehet a kullancsmentes kertért, és azért, folyamatosan fenntartható legyen a kullancsmentes kert biztonsága. Ha a kullancsok a kertben megjelentek, és szüksége van szakember segítségére, kérje díjmentes szaktanácsadásunkat, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés