Lódarázs elleni védekezés – A fészek megtalálása, a lódarázs irtása

Lódarázs elleni védekezés

A lódarázs (Vespa crabro) a hazánkban megtalálható legnagyobb méretű darázsfajta. A lódarázs elleni védekezés veszélyes, mivel a lódarázs egy, a fészkét igen agresszívan védő rovar. Általában nem érdekli az ember jelenléte, amíg nem bojgatja a fészkét, de ha egyszer a fészkére veszélyt jelentő tényezőként könyveli el az embereket, mindig támadni fog. 

A lódarázs királynő 30-35 mm hosszú, míg a dolgozók testmérete 25 milliméter körüli. Számuk egy fészekben eltérő, de akár több ezer darázs is lehet egy kolóniában. A lódarázs a darázsfajták közül különösen veszélyes, ezért a lódarázs elleni védekezés, a darázsirtás elsősorban szakember feladata.

Lódarázs csípése

A lódarázs csípése nagyon fájdalmas, és komoly allergiás rohamot okozhat, különösen veszélyes, amikor fészküket védve csoportosan támadnak. Potrohában visszahúzható fullánk található, mellyel korlátlan számban képes csípni. A méhekkel ellentétben a fullánk nem szakad bele áldozatuk bőrébe, így nem pusztulnak el csípés után. Sőt, újra és újra képesek csípni, allergén méreganyagot juttatva a szervezetbe.

A lódarázs nem csak csípni, de harapni is tud. Szájszerve igen erős, amellyel komoly fájdalmat tud okozni áldozatának. Nem csak az allergiásokra jelentenek komoly veszélyt! Mindenkire veszélyt jelenthetnek, akik a lódarázs elleni védekezést, a lódarázsirtást szakszerűtlenül, megfelelő védőöltözet nélkül próbálja meg elvégezni.

Lódarázs elleni védekezés –  A lódarázs fészek megtalálása

A fészek megtalálása elengedhetetlen a lódarázs elleni védekezésben. Föld alá nem készít fészket, így ha a darazsak a földből jönnek, szinte egészen biztos, hogy nem lódarazsak lakják. A lódarázs fészek a legtöbb esetben a falban, vagy a padláson, védett, eldugott helyen található. Előfordul, hogy jól látható, könnyen megközelíthető helyen van, de ez viszonylag ritka. 

Lódarázs elleni védekezés lódarázs fészek
A lódarázs előszeretettel készíti a fészkét üregekbe, repedésekbe

A fészket kezdetben a királynő építi, míg ki nem kelnek az első petékből a darazsak. A fészkük építéséhez papírt, növényi anyagokat használnak fel. Ezeket alaposan megrágják, és ezt a masszát használják a fészek építéséhez. Miután az első petékből kifejlődtek a rovarok, a királynő nem mozdul ki többet a fészekből, kizárólag peterakással foglalkozik. A dolgozók etetik és az ő feladatuk a fészek további bővítése illetve védelme is.

A lódarázs fészek megtalálása, ha jól látható helyre készítette fészkét, nem nehéz feladat. Azonban, ha a falba, vagy a padlás mélyére készítették el a lódarazsak a fészküket, szakértelmet és megfelelő védőruházatot igényel a fészek felkutatása, és a lódarázs elleni védekezés. 

Előfordul, hogy kívülről egy kis méretű fészeknek tűnik, azonban a fal mélyén több ezer lódarázs is lapulhat. Ha nincs elég helyük a fészkük bővítéséhez, képesek a falat is kirágni, hogy tovább épülhessen kolóniájuk. 

Ha a fészket rejtett, zárt, nehezen megközelíthető helyre készítették, nem javasolt a megközelítése. Egy sötét, szűk padláson akár több ezer lódarázzsal felvenni a harcot szakértelem és megfelelő védőruházat nélkül életveszélyes!

Lódarázs elleni védekezés – Hogy néz ki a lódarázs fészek?

A lódarázs fészek közepén található a tartógerince a fészeknek. Erre épülnek rá a lépek, amelyekbe a királynő lerakja petéit. A lépeket a minél nagyobb védelem és biztonság érdekében, kívülről is beburkolják, egy külső héjat készítenek rá. A lódarázs fészeknek egy csak bejárata van, egyébként teljesen zárt. A fészek héja jó nedvszívó képességű, így a nedvességtől kiválóan védi a bent fejlődő lárvákat. 

lódarázs elleni védekezés lódarázs irtása
A lódarázs fészek közepén található tartógerincre rögzítik a lépeket. Ide rakja le petéit a lódarázs királynő

A lódarázs fészek színe függ attól, hogy milyen alapanyagokból készítik, milyen környezetben készül. A legtöbb esetben azonban általában szürkés, papírra emlékeztető színű. Formája eltérő lehet, attól függően, hogy mennyi hely áll rendelkezésükre az elkészítéséhez. A legtöbb esetben zárt helyre, jellemzően falba, szigetelésbe, padlásra vagy fák odvaiba készül el a lódarázs fészek.

Mikor eredményes a lódarázs irtása?

A lódarázs elleni védekezés akkor lehet eredményes, ha már kialakították a fészküket. Ilyenkor lehet hatékonyan elpusztítani a fészekben lévő dolgozókat, és ami a legfontosabb, a királynőt. A fészek építés előtt, amikor a megtermékenyített darazsak előjönnek fészek építésére alkalmas helyet keresni maguknak, sajnos nem lehet hatékonyan védekezni a lódarazsak ellen. 

lódarázs elleni védekezés lódarázs fészek megtalálása
A lódarázs elleni védekezés első lépése a lódarázs fészek megtalálása. Sok esetben nem fedezhető fel ilyen könnyen. Jellegzetes, szürkés, papírra emlékeztető fészek

A telet csak a megtermékenyített nőstény lódarazsak élik túl. Kézenfekvő megoldásnak tűnne a lódarázs elleni védekezés télen, amikor csak a nőstények várják a tavaszi idő beköszöntét. Azonban ilyenkor nem a fészekben találhatóak, hanem kis repedésekben, üregekben vészelik át a telet hibernált állapotban. Ebben az időszakban a lódarazsak irtása lehetetlen feladat.

Amikor előbújnak, nincs konkrét hely, amelyet kezelni lehetne. Az előző évi darázsfészekbe sosem költöznek vissza, így annak kezelése értelmetlen. A potenciális, darázsfészek építésére alkalmas helyek száma pedig megszámlálhatatlan. Megelőző kezelés céljából a legjellemzőbb helyeket lehet kezelni, azonban ez nem jelent garanciát arra, hogy nem találnak megfelelő helyet maguknak a fészeképítésre.

A lódarázsirtás során alkalmazott darázsirtási módszereket mindig az adott körülmények figyelembevétel dönti el a rovarirtó szakember. A legáltalánosabb módszerek a permetezés és a porozás. Az alkalmazott vegyszerek taglózó és kiűző hatásúak. A taglózó hatásnak köszönhetően a fészekben lévő példányok elpusztulnak, a fészken kívül tartózkodó rovarokat pedig elriasztja az alkalmazott kiűző hatású irtószer. 

Csak a megfelelő hatóanyag tartalmú és a fészek minden részére bejuttatott irtószeres kezelés lehet hatékony a lódarázs elleni védekezés során. Ha lódarazsak keserítik meg életét, ne próbálkozzon házilagos irtásukkal! Ez a legveszélyesebb a darázsirtási munkák közül, bízza azt mindig szakemberre! 

Ha szüksége van a lódarázs elleni védekezésben, a lódarázsirtásban segítségre, hívjon a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy kattintson ide., és megszabadítjuk a kellemetlen vendégektől!