Nyest, a kellemetlen lakótárs

A nyest egy aranyosnak tűnő, kis termetű erdei ragadozó. Egészen addig aranyos, míg éjszakánként nem kell azon gondolkodnia, hogy mi kaparászik a padláson, mi az a dübörgés, ami nem hagyja aludni?

Az éjszakai zajok a tipikus jelei, hogy a nyestek a padláson tanyáznak. Előszeretettel alakítják ki fészküket a padlásokon. Ha beköltöznek, az éjszakai zajok, kaparászások állandó jelenségei lesznek mindennapjainak. Mielőbb jobb megszabadulni tőlük!

Hogy néz ki a nyest?

A nyest (Martes martes) teste 40-50 centiméter hosszú, a farka 20-30 centiméter, teljes testhossza tehát 60-80 centiméter közötti. A nyest testtömege 1-2 kg közötti, a nőstények kisebbek a hímeknél. Teste hosszúkás, lábai eléggé kicsik. Gyorsan fut, ügyesen mászik.

Bundája barna színű, fényes, mellkasán nagyon jellegzetes, fehér gallért visel, kifejezetten szép. Régóta élnek az emberek közelében, a középkorban bőrük fizetőeszköz is volt. A horvát fizetőeszköz, a kuna nyestet jelent eredetileg.

Nyest és nyuszt

A nyest és nyuszt könnyen összetéveszthető a laikusok számára, sőt sokan azt is gondolják, hogy e két ragadozó ugyanaz. Kétségtelen tény, hogy nagyon hasonlítanak egymásra. A nyusztok mellkasán azonban narancssárgás színű folt található, a nyestekén pedig fehér. Szinte biztos, hogy a padlásra nem nyuszt költözött, ugyanis nem szeretnek az ember közelében tartózkodni. Ha tehetik, kerülik a városokat.

Mivel egymás konkurenciái, ha lehet, elkerülik egymást. A nyuszt elsősorban nappal és alkonyatkor aktív, a nyestek pedig éjszaka kezdik meg zsákmányszerző útjukat. A nyusztok kiválóan másznak fára, míg a nyestek inkább a föld közelében szeretnek mozogni.

nyest és nyuszt különbség
A nyestek mellkasa fehér, a nyusztoké narancssárgás

A menyéttel is gyakran összetévesztik a nyestet. A menyét ugyan megél az ember közelében, de elsősorban a fás, bokros helyeket kedveli. A menyét mérete jóval kisebb, mint a nyesté, mindössze 250 gramm körüli a hímek súlya, a nőstényeké ennél kevesebb. Hosszuk 15-26 centiméter, farkuk vékony, és 3-7 centiméter közötti. A menyét a föld alatt készíti el fészkét, padlásra nem költözik. Rengeteget kell táplálkoznia, mert nagyon magas az energiaigénye, általában baromfi ólakat pusztít. Jellemző rá, hogy nem bírja abbahagyni a vadászatot, így egy komplett állományt is képes elpusztítani anélkül, hogy el tudná őket fogyasztani.

Mit eszik a nyest?

A nyest nyugodt körülmények között táplálkozik, ezért szeret különösképpen padlásokra, motorháztetők alá, nyugodt és eldugott helyekre kötlözni. Éjszaka indul zsákmányszerző útjára, a zsákmányt mindig a fészkében fogyasztja el. A nyestek ragadozók, de gyakorlatilag bármit elfogyasztanak. Természetes környezetükben elsősorban a nála kisebb testű állatok a prédáik, mint madarak, rágcsálók, denevérek, stb. Ha rábukkan egy madárfészekre, előszeretettel fogyasztja a tojást is.

Ha a nyest az ember közelében él, a legtöbb esetben baromfi féléket, madarakat, tojást fogyaszt, valamint nagyon kedveli a gyümölcsöket is. A gyümölcs különösen fontos tápanyagforrás számára, a nyest ürülékben szinte mindig látható valamilyen gyümölcs mag. A gyümölcsök magas szénhidráttartalma miatt fogyasztja azokat előszeretettel a nyest, így biztosítja a megfelelő energiamennyiséget magának. Nem alszik téli álmot, így folyamatosan szükséges táplálkoznia télen-nyáron egyaránt.

nyest mit eszik
A nyest szinte bármit megeszik. Különösen kedveli a tojást

Az emberi környezetben szinte mindent megrág, semmi sincs tőle biztonságban. A műanyag kábeleket, szigeteléseket előszeretettel kóstolja meg. Kedveli az autók motorházterében a kábeleket, de a padláson is szívesen rágja a szabadon lévő vezetékeket, és szigetelést.

Ritkán tartózkodik egy helyen, általában több rejtekhelyet használ, amelyet felváltva látogat. Huzamosabb ideig csak akkor tartózkodik egy fészekben, ha kölykei vannak.

A nyest szaporodása

A nyestek 2-3 éves korukra válnak ivaréretté, párzási időszakuk késő tavaszra, nyárra tehető. Ilyenkor gyakrabban lehet őket nappal is látni, jóval aktívabbak. Szaporodásuk érdekessége, hogy a megtermékenyített petesejtek a nőstény nyestben elraktározódnak, és csak a következő évben születnek majd meg a kis nyestek. Így a teljes vemhesség időszaka 230-275 napig is eltarthat, évente egy almot hoznak világra.

Általában 3-4 utód születik egy ellésnél, de nagyon ritkán ennek akár a duplája is lehet. A nyest kölykök teljesen vakon, csupaszon születnek meg. Nagyjából két hónap után elkezdenek vadászni tanulni. Míg eltanulják a vadászat mesterségét, különösen nagy hangzavarral és felfordulással jár ugrálásuk, játékuk.

A kis nyestek tavasztól őszig vannak az anyjuk mellet, ezután saját vadászterületet és búvóhelyet keresnek maguknak. A nyestek jó körülmények között általában maximum 10 évig élnek, de fogságban tartott nyestek esetén a rekord életkor eddig 18 év volt.

kis nyestek
A kis nyestek hangja, és a dübörgés amit egész nap okoznak elárulja őket

Nyestek a padláson

A nyestek a padláson számos problémát okoznak. Általában azonban nem beszélhetünk nyestekről, mivel magányosan élő állatokról van szó, nem osztoznak a vadászterületen és a búvóhelyeken. Búvóhelyeiket folyamatosan cserélgetik, egyszerre több fészket is kialakítanak. Kizárólag párzási időszakban, illetve utódaik gondozása alatt lehet több nyest egyszerre a padláson, és csak ilyen esetekben tartózkodnak sokáig egy helyen.

Kártételük igen jelentős tud lenni. A legtöbb esetben az idegesítő éjszakai zajok, kaparászások jelzik jelenlétét. Ennél azonban jóval több problémát okozhatnak a nyestek. Szükségleteiket folyamatosan egy helyre végzik, a nyest ürülék és vizelet igen büdös. Ezzel jelzi a többiek számára, hogy a búvóhely már foglalt. Szélsőséges esetekben akár a plafon is átnedvesedhet a nyestek ürülékétől, vizeletétől.

A nyestekre jellemző, hogy rengeteg maradékot hagynak maguk után. A padlásra a nyestek felhordják az élelmüket, amit rendszerint nem fogyasztanak el teljesen. Így gyakoriak a megrágott gyümölcsök, tojások, és a félig elfogyasztott kisállatok bomlásnak indult maradványai. Mind az ürülékük, mind a félig elfogyasztott táplálék maradékok roppant büdösek, és fertőzésveszélyesek is.

Mivel nagyon kíváncsi állat, mindent leborogat, és mindent megrág. Nincsenek biztonságban a kábelek, szigetelések sem. A nyestek előszeretettel fogyasztanak el látszólag táplálkozásra teljesen alkalmatlan dolgokat, amellyel komoly problémákat okozhatnak az épületekben, vagy járművekben.

A nyest jelei

A nyest jeleit észrevenni nem nehéz, mivel hangos és büdös. Magát az állatot életmódjából adódóan nehéz észrevenni, mivel nappal általában csendben, megbújva várja az alkonyatot, mikor portyára indul.

Nyestek leggyakrabban előforduló jelei:

  • Valami kaparászik, dübörög, borogat a padláson
  • Állati maradványok a padláson
  • Rothadó gyümölcsök a padláson
  • Erős, büdös vizelet szag a padláson
  • Megrágott kábelek, szigetelés

Nyest ürülék

A padlásra beköltözött nyestekről az egyik legbiztosabban árulkodó jel a nyest ürülék. A nyestek ürülékében szinte mindig található valamilyen gyümölcsfélének a magja, erről könnyen felismerhető, hogy a lehetséges padlásfoglalók közül a nyesttel áll szemben.

nyest ürülék
A nyest ürülék szinte mindig tartalmaz valamilyen magot

A nyest veszélyes az emberre?

A nyest az emberekre nem veszélyes, azonban ha sarokba szorítják, vagy csapdával fogják el, végső megoldásként megpróbálhat támadni. Ha esetleg “tetten éri” a nyestet, vagy csapdába csalja (ami roppant nehéz) és el akarja engedni legyen nagyon körültekintő, mert haraphat. De alapesetben fél az embertől, és elmenekül, elbújik. A nyest nem támad emberre.

Védekezési lehetőségek nyestek ellen

A nyestek ellen védekezni nem könnyű feladat, nagyon ravasz ragadozók. Sokszor olyan helyeken is képesek bejutni a padlásokra, ami elsőre lehetetlennek tűnik. Néhány tanács azonban segíthet a nyestek elleni védekezésben.

Nyest elleni védekezés fizikai kirekesztéssel

A nyest valahol bejutott a padlásra, tehát a legegyszerűbben a fizikai kirekesztésével lehet védekezni ellene. Elég egy kicsi rés a tetőszerkezetben, egy félre csúszott cserép, és máris megtalálja a bevezető utat a padlásra.

Az ilyen bejutási pontokat mindenképpen meg kell szüntetni, lehetőleg akkor, amikor nincs bent a nyest. Nem adja szívesen a búvóhelyét, általában megtalálja a módját, hogy visszajöjjön. Így ha már befészkelt, ez a védekezési módszer önmagában nem biztos, hogy hatásos lesz ellene.

Ultrahangos nyestriasztó

Az ultrahangos nyestriasztók a legtöbb esetben semmilyen hatással nincsenek a nyestekre, egyszerűen nem zavarja őket. Visszajelzések alapján számtalan esetben próbálkoztak a nyestriasztással ilyen módszerrel, de nem vezetet eredményre.

Bizonyára vannak olyan műszerek is, melyek megfelelő hatékonysággal képesek elriasztani a nyesteket, azonban ezek ára garantáltan magasabb, mint a nyest kiűzésé.

Nyest mérgezése, irtása

Sokszor felmerül a patkányméreg vagy fagyálló a nyestek ellen, vagy bármilyen módon történő megmérgezésük, irtásuk. A nyestek mérgezése szigorúan tilos, mivel nem minősülnek egészségügyi kártevőnek. Pusztán az életterük beszűkülése miatt jelennek meg egyre gyakrabban az emberi környezetben.

A nyestekre vonatkozik a gerinces állatokra vonatkozó állatvédelmi törvények, így irtásuk tilos. Kizárólag riasztásuk, vagy befogásuk, majd szabadon engedésük a megengedett.

Nyestcsapda

A nyestcsapda ugyan megengedett módszer a nyestek elleni védekezésben, de nem hatékony. A nyest elkerüli a csapdákat, nagyon óvatos állat. Ha valami nem tetszik neki, inkább messziről elkerüli akármilyen csalétket is helyeznek a csapdába. Ráadásul territóriuma igen nagy, több hektár is lehet. Ha csak nem viszik el egy megyével arrébb, jó eséllyel vissza fog jönni előbb utóbb a padlásra.

Hatékony védekezés a nyestek ellen

A nyestek ellen hatékonyan védekezni a riasztószeres nyestkiűzéssel lehet. A nyest elűzéséhez speciális nyestriasztóport használunk, melyet magasnyomású porzógéppel terítünk szét a padláson. A riasztópor csak a nyestek számára riasztó, a háziállatokat, vagy embereket egyáltalán nem zavarja.

A nyest kiűzése előtt megkeressük és lehetőség szerint megszüntetjük a bejutási pontokat, ezzel is biztosítva, hogy ne térjen vissza fészkébe. A kezelés után a padláson felhalmozott állati maradványokat, ürüléket el kell távolítani, és a nyest fészkét meg kell szüntetni és célszerű fertőtleníteni. A nyestriasztó porral kezelt padlásra a nyest nem tér vissza.

Ha beköltözött a padlásra a nyest, és nem tud tőle megszabadulni, segítünk megszabadulni tőle! Hívjon minket a a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot és segítünk!


Ajánlatkérés


Ajánlatkérés