Patkány elleni védekezés tippek

patkány elleni védekezés

Az ember környezetében szívesen tartózkodnak a patkányok, főképp a vándorpatkány és a házi patkány. A hideg idő közeledtével szívesen beköltöznek, és elszaporodnak az otthonokban. A patkány elleni védekezés szakértelmet igényel, a patkányirtás nehéz és összetett feladat. 

Néhány tippet, tanácsot megfogadva azonban sokat tehetünk a patkány elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében. Ezeket betartva elkerülhető egy komolyabb patkány populáció megjelenése, kialakulása az otthonokban.

Mire jön a patkány?

A ház körül előforduló patkány fajok, a házi patkány és a vándorpatkány. Életmódjuk eltérő ugyan, de megjelenésük oka hasonló. Csak olyan helyen telepednek meg, ahol megfelelő életkörülményeket találnak maguknak. 

A megtelepedésükhöz szükséges a megfelelő mennyiségű és folyamatosan rendelkezésükre álló táplálékforrás. A patkányok mindenevők, de szeretnek válogatni. Kedvenc ételeik közé a magas nedvességtartalmú táplálékok tartoznak, de ha nem találnak ilyet, bármivel beérik. 

Óvatosan, nyugalomban táplálkoznak, és komoly készleteket halmoznak fel. A patkány ellen az egyik leghatékonyabb védekezés, ha megszüntetjük az élelemszerzési lehetőségeiket. A szemetesben terített asztalra találnak. 

Patkány elleni védekezés alapjai

Az ételmaradékokat kedvelik és szívesen fogyasztják. A gabonaféléket sem vetik meg, így ha a ház körül állatok vannak, a patkány is találhat magának táplálékot és szívesen megtelepszik.

patkány elleni védekezés patkány mire jön
Az emberi táplálék is tökéletes számára, szívesen fogyasztja az ételmaradékokat

Azért, hogy a patkányinvázió elkerülhető legyen, a szemetes teteje mindig legyen zárt. Ha komposztáló található az udvarban, legyen fedett, és ne kerüljön bele a patkányok számára vonzó táplálék. A kutyáknak, macskáknak kirakott étel ne legyen egész nap az udvaron. A terményeket mindig jól záródó edényben kell tárolni. Az élelemforrás elzárása, a patkányok megjelenése ellen egy nagyon fontos lépés.

A házi patkány elsősorban a föld felett készíti el fészkét. Farakások, kövek között, a padláson, repedésekben, üregekben, istállókban élnek. A vándorpatkány ezzel szemben a legtöbbször föld alatti lyukakban, üregekben, csatornákban él. Kedveli az állati trágyát is, szívesen alakítja ki fészkét akár a trágya aknában is. Mindkét patkányfajta ellen hatékony védekezés, ha az általuk kedvelt búvóhelyek számát minimálisra csökkentjük.

Patkány elleni védekezés legfontosabb lépései

A patkány elleni védekezésben ezek a legfontosabb lépések, amelyeket követve bárki tehet az ellen, hogy otthona ne legyen vonzó a patkányok számára.

  • Ne legyen hozzáférhető a patkányok számára az élelem
  • A kutyák, macskák élelmét ne hagyja az udvaron folyamatosan
  • A gabonaféléket jól záró tárolóban tárolja
  • A szemetet mindig lezárt fedelű edényben tárolja
  • Csökkentse az udvar zsúfoltságát 
  • Minimalizálja a patkányok számára megfelelő búvóhelyeket 

Ha a patkány elleni védekezés nem vezet sikerre, és mégis elszaporodnak a patkányok, hívjon rágcsálóirtót. A házilagos patkányirtás ritkán eredményes, és sokszor veszélyes a szakszerűtlenül kihelyezett, kereskedelmi forgalomban kapható patkánymérgektől. 

Ha segítségre van szüksége a patkány elleni védekezésben, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés