Patkány fajták a ház körül

patkány fajták

Hazánkban jellemző patkány fajták a ház körül a vándor patkány, és a házi patkány. Mind a két patkányfaj komoly egészségügyi kockázatot jelent, valamint jelenlétük sem kellemes az emberi szem számára. Testméretük jóval nagyobb az egerekénél, ezért a legtöbben félnek a patkányoktól.

Ha a patkányok bármely fajtája megjelenik a ház körül, és megtelepszik udvarában, vagy akár otthonában, szakszerű patkányirtás nélkül nehéz lesz megszabadulni a kártékony rágcsálóktól. Nagyon intelligensek, a csapdákat egy idő után elkerülik. A szakszerűtlen méreg kihelyezés veszélyes, valamint sok esetben eredménytelen is.

A leggyakoribb patkány fajták

A két legyakrabban elterjedt patkány fajták az emberi környezetben a vándorpatkány és a házi patkány. A házi patkány képes együtt élni más rágcsálókkal, pl egerekkel. A vándorpatkány nem tűri a konkirenciát, a többi rágcsáló fajt elzavarja. A vándorpatkány konkurenciájával szembeni agresszív viselkedése miatt a házi patkányokat teljesen kiszorítják.

Mindkét fajta a hajókkal érkezett európába, így hazánkba is. Rendkívül intelligens, óvatos állatok és kiválóan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.

Vándorpatkány leírása

A vándorpatkány a leggyakoribb patkány fajta a ház körül. A világ minden táján megtalálható kártevő. Az emberi környezet kiváló életfeltételeket jelent számára. Városokban kedvelt helyei a csatornahálózatok, a pincék, az épületek alatti járatok. Vidéki környezetben főképp olyan helyeken fordul elő, ahol állattartással is foglalkoznak. A felhalmozott élelem és a nyugodt búvóhely kiváló élőhely számára.

A vándorpatkány kb 25 centiméteres testhosszt képes elérni, súlya akár a fél kilogrammot is elérheti. Farka rövidebb testénél, fülei rövidek. Bundája szürkésbarna, hasa szürkés-fehér színű. Életmódjából adódóan, mivel kedveli a szennyvízcsatorna hálózatot, a szemeteseket, és egyéb koszos helyeket, gyakran szennyezett a bundája.

patkány vándorpatkány
A patkányok igen szapora állatok

Igen szapora, még a patkány fajták között is. Már három hónapos korára ivarérett, egy évben akár 4-6 almot képes világra hozni. Egy alomban általában 6-12 patkány születik. A patkányfészekben szigorú hierarchia alapján élnek, szaguk alapján azonosítják egymást az egy fészekben élő patkányok.

A fészkét a föld alá készíti el, kedveli a csatornákat, trágyagyűjtő aknákat, és minden olyan föld alatti üreget, amely megfelelő nyugalmat biztosít számára a szaporodáshoz. Az idegen betolakodókkal szemben határozottan lépnek fel, elűzik, elpusztítják azt.  Kiválóan úszik, de mozgása kevésbé akrobatikus, mint a kisebb, karcsúbb testalkatú házi patkánynak.

Házi patkány jellemzői

A házi patkány a vándorpatkánynál jóval barátságosabb, kellemesebb látványt nyújt. Kevésbé ijesztő, kevésbé koszos a bundája. Testalkata jóval karcsúbb. Testmérete 18-23 centiméter közötti, súlya 200-400 gramm közöti. Farka hosszabb testénél. Füle nagyobb, mint a vándorpatkányé és szinte teljesen szőrtelen. Orra, füle és lábai egyaránt rózsaszínűek. A házi patkány bundája világosabb színű vándor társánál.

Elsősorban a föld felett készíti el fészkét. Farakások, padlásterek, istállók, ólak, falban lévő üregek az ideális fészkelőhelyek számára. Kevésbé szapora, mint a vándorpatkány. Évente 2-4 alkalommal ellik, általában 3-10 kölyök található egy alomban. A fészkekben 50-60 példányból álló „család” lakik. A hierarchia és az állandó párok nem jellemző rájuk. Kifejezetten kíváncsi, nagyon okos, óvatos állatok. Az ember közelében is jól érzik magukat.

Mit eszik a patkány?

A patkányok mindenevők, de válogatósak. Ha módjukban áll, főképp magas nedvességtartalmú táplálékot fogyasztanak szívesen, ezt a szemétből könnyen megszerzik. Ha nem találnak ilyet, a szárazabb ételeket is elfogyasztják, de ettől jóval több vízre van szükségük az életbenmaradáshoz. Nehezen tűrik az éhezést és a szomjazást. Táplálék és víz nélkül hamar elpusztulnak. A folyton növő foguk miatt folyamatosan rágniuk kell, hogy megfelelő méretűre koptassák fogaikat.

patkányfajták házipatkány
Ahol egy van, gyakran több is akad

A patkány fajták táplálék igénye naponta 100-200 gramm körüli. Ennél sokkal több élelmet gyűjtenek össze. Az összeszedett élelmet fészkükbe viszik, és ínségesebb időkben, vagy ha nem tudnak táplálékszerző útra indulni, elfogyasztják. Csak nyugodt körülmények között táplálkoznak. A romlott, penészes, dohos ételeket nem fogyasztják el. Szükség esetén akár kölykeiket, vagy társaikat is megeszik.

Patkány ellen

Rendkívül gyanakvó állatok, így a nem megfelelően kihelyezett patkánymérget sem fogyasztják el. Minden olyan dolgot, amely nem megszokott, gyanakvással közelítenek meg. A patkánycsapdák szinte hatástalanok irtásuk során. Ha valamely élelemtől társaik megbetegednek, nem fogyasztják azt a táplálékot.

Ha nem megfelelő módon helyezik ki a patkánymérget, könnyen előfordulhat, hogy azt beviszik fészkükbe és egyáltalán nem fogyasztanak belőle. Amennyiben van megfelelő mennyiségű élelem a mérgen kívül is, jó eséllyel elrejtik fészkükbe a zacskóban kihelyezett mérget.

patkány fajták vándorpatkány
Patkány a falban

A patkányirtás elvégzése komoly tudást, és odafigyelést igényel. Nem elég néhány helyre mérget kihelyezni. Fel kell ismerni, hogy hol vertek tanyát, merre találhatóak közlekedési útjai. A számukra ideális élőhelyet meg kell szüntetni, és biztonságosan, hatékonyan kell a mérgezett csalétket kihelyezni. Sok esetben a szomszédos portákat is be kell vonni az irtási eljárás hatékonysága érdekében.

Ha meggyűlt a baja a patkányok fajtái közül bármelyikkel, és szüksége van segítségre eltüntetésükhöz,vagy kérdése volna, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés