Patkányirtás módszerei

patkányirtás módszerei

Mit lehet tenni a patkányok ellen, melyek a hatékony patkányirtás módszerei?A patkány irtásának többféle módszere van. Figyelembe kell venni, hogy milyen patkány fajta okozza a problémát, és mekkora az elszaporodásuk mértéke. Alapos megfigyelés, a szokásaik feltérképezése után kell kiválasztani, hogy melyik patkányirtó módszer a leghatékonyabb ellenük.

A patkányok nagyon sok kellemetlenséget okoznak megjelenésük esetén. Jelenlétük egészségügyi kockázatot rejt, számos vírust és fertőzést terjeszthetnek. A pestis járványok elsődleges terjesztői is a patkányok voltak. Megjelenésük a legtöbb ember számára visszataszító.

A patkányirtás leggyakrabban alkalmazott módszerei

A patkányirtás módszerei közül mindig a körülmények figyelembevételével kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Más patkányirtó módszert kell választani, ha csak egy patkány szökött be a házba, és más módon kell felvenni ellenük a harcot, ha fészket alakítottak ki a kertben, vagy a házban.

Patkányirtás módszerei – mérgezett csalétek

A leggyakrabban alkalmazott patkányirtó módszer a mérgezett csalétekkel végzett patkányirtás. A legtöbben egyszerűnek gondolják, hiszen csak kihelyezik a mérget, a patkány megeszi és elpusztul. A valóságban azonban ez közel sem ennyire könnyű. A patkány egy nagyon óvatos, és okos állat. Ha bármi gyanúsat észlel, egyszerűen nem eszik a méregből, más táplálék után néz.

A mérgezett csalétket a patkány fajtája alapján kell kiválasztani, hogy minél hatékonyabb legyen. Az irtószer kihelyezésénél körültekintően kell eljárni. Nem elég csak kirakni a mérget. Azt olyan módon kell kihelyezni, hogy más élőlény ne férjen hozzá, de a patkány biztosan fogyasszon belőle. 

patkányirtás biztonsádos módszerei
A biztonságos patkányirtás mérgezett csalétkes módszere

Gyakran előfordul, hogy dobozszámra hordják el a házilag kihelyezett patkánymérget a patkányok, de a számuk mégsem csökken. Ennek oka, hogy nem, vagy csak részben fogyasztják el a kihelyezett mérget. Egyszerűen felhalmozzák fészkükben tartalékként, és amíg van más táplálékuk, nem fogyasztanak belőle.

A szakszerű patkányirtás nem veszélyes más állatokra, vagy emberre és hatásos. A patkányok biztosan fogyasztani fognak belőle, mert nem tudják elvinni a fészkükbe, hogy elraktározzák szűkösebb időkre.  

Patkányirtás módszerei – csapdázás, ragasztó

A patkányirtás módszerei közül a csapdák kihelyezése is gyakran alkalmazott eljárás. A csapdás patkányirtás esetén létezik élvefogó csapda is, ha a patkány elpusztítása nem cél. 

A csapdás patkányirtó módszer a patkány intelligenciája, óvatossága miatt általában önmagában nem elég hatékony. Kiegészítő módszernek alkalmazható a mérgezett csalétek kihelyezése mellé, de leginkább a fiatalabb, tapasztalatlan példányok elfogására alkalmas. 

Elegendő lehet a patkánycsapda kihelyezése abban az esetben, ha csak egy patkány jutott be véletlenül a házba, lakásba. Ha azonban a patkányok fészket alakítottak ki, a csapdázás önmagában szinte biztosan nem lesz elég.

patkányirtás módszerei hatékony patkányirtás
Akár a falba is beköltözhetnek a patkányok

Gyakori a patkányirtás módszerei között még a ragasztó kihelyezése is. A patkány beleragad a ragasztóba, ahol elpusztul. Az elhullot egyedeket könnyen össze lehet szedni, azonban nem túl hatékony módja az irtásuknak.

Melyiket válasszuk?

Nagyon fontos, bármely patkányirtási módszer alkalmazása mellett is döntsünk, hogy a fészket fel kell számolni. A fészek akár a szomszédnál is lehet, ezért akár összehangolt védekezésre is szükség lehet. A patkányok folyamatos táplálékszerzési lehetőségeit meg kell szüntetni. 

A ház körül fellelhető gabonaféléket, más táplálékokat el kell zárni, hogy ne férjenek hozzá. A zsúfoltságot csökkenteni kell a ház körül, így nehezebben találnak maguknak búvóhelyet. Ha nem találnak megfelelő életkörülményeket, nem fognak visszatérni. 

A patkányirtás módszerei közül bármelyiket alkalmazva is, szükséges a megfelelő szaktudás, a patkányok fajtáinak, szokásainak ismerete. A hatékony patkányirtás szakértelmet és tapasztalatot igényel. Ha elszaporodtak a patkányok, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés