Vaspondró irtása, védekezés a vasféreg ellen

vaspondró, vasféreg

A vaspondró, vagy vasféreg egy visszataszító megjelenésű és kellemetlen büdös szagú, az ezerlábúak közé tartozó állatcsoport. A vaspondró elleni védekezés általában nem szükséges, de vannak időszakok, mikor tömegesen jelennek meg ezek a “férgek”, ilyenkor szükségessé válhat a vaspondró irtása.

Mit kell tudni a vaspodróról, vasféregről?

A vaspondrók az ezerlábúak (Chilognatha) állatcsoportjába tartozó, korhadékevő élőlények. Jelenlétük többnyire nem okoz problémát, és kifejezetten a hasznos élőszervezetek közé tartoznak. A növényi hulladékok lebontásában játszanak fontos szerepet.

Nagyobb számban, akár tömegesen is megtalálhatók a szárazabb, füves részeken, akácosokban, komposztálókban, parlagon hagyott területeken és szeméttelepeken is. Táplálkozási sajátosságaik miatt fertőtlenítő hatásuk van, így kifejezetten hasznosnak mondhatók szeméttelepeken.

Védekezés a vaspondró ellen

A vaspondrók mozgása lassú, testhosszuk 2-3 centiméter közötti. Általában észrevétlenül teszik a dolgukat, de vannak időszakok mikor vándorlásnak indulnak, és jelenlétük akár tömegessé, invázió szerűvé is válhat.

Ősszel, a hidegebb idő beköszöntével vagy élőhelyük megbolygatása miatt, illetve túlszaporodásuk esetén jelennek meg tömegesen. Megjelenésük visszataszító és igen kellemetlen, büdös szaguk van. Gyakran másznak fel a ház falára és keresik a réseket, repedéseket, amelyben elbújhatnak. Ez igen ijesztő látványt nyújthat.

A hideg időben keresik a biztonságos áttelelésükhöz megfelelő körülményeket. Általában a talajban húzzák meg magukat, de előfordul, hogy bejutnak a lakásba, és ott tömeges jelenlétükkel okoznak riadalmat. Ha bejutnak a lakásba, idővel elpusztulnak, mivel nem találnak a lakásban megfelelő életkörülményeket, és elhullanak.

vaspondró irtás
A vaspondró és a többi ezerlábú fajta irtása tömeges megjelenésük esetén javasolt

A vasféreg ellen elsősorban fizikai kirekesztéssel érdemes védekezni, mely megakadályozza a házba jutásukat. Tömeges megjelenésük esetén fizikai úton (söprés, porszívózás, rovarháló, perzselés) eltávolíthatóak, de a vaspondró irtószerekkel is kezelhető.

Vaspondró irtás

A számtalan fekete, sötét színű vaspondró látványa gyakran riasztó és visszataszító a lakosság számára. Fontos kiemelni, hogy semmilyen veszélyt nem jelentenek az emberekre nézve, nem csípnek, nem terjesztenek betegséget, egyszerűen csak rondák és büdösek.

Mivel nem kártevők, így a vaspondrók irtása nem kötelező, és általában nem is szükséges. Tömeges megjelenésük esetén azonban javasolt az irtószeres kezelésük. A vaspondró irtásához egy tartós méregmezőt létesítünk, melyen áthaladva elpusztulnak a vasférgek.

Fontos, hogy ez a kezelés csak a lakásban lévő egyedekre terjed ki, és a vaspondrók állományának a gyérítésére alkalmas. A teljes populációt kiirtani nem lehet, és nem is szükséges. A kertekben egy kifejezetten hasznos élőlény és amennyiben nem inváziószerűen lepték el a lakást a vasférgek, idővel megoldódik magától is a probléma.

Ha a vaspondró irtása mellett dönt, hívjon minket a a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot és segítünk!


Ajánlatkérés


Ajánlatkérés