Védett és ártalmatlan darazsak

védett darazsak

Hazánkban akadnak olyan védett darazsak, melyeknek irtása tilos. Gyakran összetéveszthetők más darázsfajokkal és a darázsirtás kézenfekvő megoldásnak tűnhet, de nem csak tilos, általában felesleges is lenne irtásuk. Javarészt emberre nagyon ritkán veszélyes darázsfajokról van szó.

Hazai védett darazsak

A hazánkban előforduló védett darazsakkal ritkán találkozhatunk, és nem veszélyesek emberre. Ha békén hagyjuk őket, ők sem törődnek velünk. Irtásuk komoly büntetést vonhat maga után, így természetesen mi sem vállaljuk irtásukat. És nem is szükséges őket bántani, nem jelentenek veszélyt.

A legismertebb védett darázsak:

  • Óriás-tőrösdarázs
  • Pompás fémdarázs
  • Szöcskeölő darázs
  • Nagy smaragdfémdarázs
  • Pompás útonállódarázs

Óriás tőrösdarázs

Az Óriás tőrösdarazsakat (Megascolia maculata) gyakran keverik össze az igen veszélyes lódarázzsal. Első ránézésre nagyon hasonlóak. Méretük akár a 45 millimétert is elérheti. Ez a legnagyobb darázsfaj Európában. Hangosan zúgó repülése és nagy mérete miatt gyakran megijednek tőle, pedig szükségtelen. 

védett darazsak tőrös darázs
A védett darazsak közül a tőrös darázs kelti a legnagyobb ijedtséget. Könnyű összekeverni a lódarázsszal

Kifejezetten békés, konfliktus kerülő rovar, inkább kerüli a veszélyt, nagyon nehéz kiprovokálni csípését. Szúrása nem veszélyes, fullánkját csak a legvégső esetben használja, amennyiben más módon nem tud elmenekülni. Eszmei értéke 50.000 forint. 

Pompás fémdarázs

A pompás fémdarázs (Parnopes grandior) megjelenésében szinte semmi darázsra emlékeztető nincsen. Ha találkozunk vele, valószínűleg fel sem tűnik, hogy egy védett darázsfajjal van szerencsénk találkozni. Eszmei értéke 5.000 forint.

védett darazsak pompás fémdarázs
A pompás fémdarázs egyáltalán nem emlékeztet darázsra

Szöcsekölő darázs

A Szöcskeölő darázs (Sphex rufocinctus) a kaparódarazsak közé tartozik. Érdekességük, hogy ásó lábaik vannak. Ezekkel építik a fészküket. Főképp a földben megbúvó rovarokra, lárvákra vadásznak, amelyet a fészkükbe visznek utódaik számára. Emberre teljesen veszélytelenek, és ez a faj sem rendelkezik az általánosan ismert  Többnyire magányosan, egyedül élnek primitívnek mondható, egyszerű fészkekben. Eszmei értéke 5.000 ft. 

védett darazsak a szöcskeölő darázs
A szöcskeölő darázs a rovarokra, lárvákra jelent veszélyt. (kép forrás: Fritz Geller-Grimm / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Nagy smaragfémdarázs

A Nagy smaragdfémdarázs (Stilbum cyanurum) testmérete kb 20 milliméter. Színe eltérő lehet, leggyakoribb színváltozata a fej és mellkas részen smaragdzöld, a potroh aranysárga. Emberre ártalmatlan védett darázsfajta. Eszmei értéke 10.000 forint.

védett darazsak nagy smaragdfémdarázs
A Nagy smaragdfémdarázs szép, smaragd színekben pompázik. ( fotó: Hectonichus / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Pompás útonállódarázs

A Pompás útonállódarázs az útonálló darazsak között a legnagyobb méretűek. Emberre teljességgel veszélytelenek, pókokkal táplálkozik. Többnyire pusztákon találkozhatunk velünk. Eszmei értéke 5.000 forint.

védett darazsak pompás útonálló darázs
A Pompás útonállódarázs megjelenése(Fotó: Szerző: Balogh Diána, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0)

Lopódarázs vagy Fazekas darázs

A lopódarázs nem tartozik a védett darazsak közé, mégis itt említjük, mivel emberre általában ártalmatlan. Első ránézésre veszélyesnek tűnik, jellegzetes megjelenése és testmérete miatt. 

Pókokat ejt zsákmányul, ezeket megbénítja és sárból épített bölcsőjébe viszi. A lárvái ezekben a sárbölcsőkben kelnek ki, és a rabul ejtett pókból táplálkoznak. Magányosan élő darázsfaj, nem épít fészket.

védett darazsak lopódarázs
A lopódarázs ugyan nem védett, te teljesen ártalmatlan. A lopódarázs vagy fazekas darázs irtása szükségtelen.
Fotó: Alvesgaspar / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

A lopódarázs irtása teljesen felesleges, nem veszélyes az emberekre. Csípését szinte lehetetlen kiprovokálni, csak a pókokra veszélyes. Jellegzetes vékony “dereka” miatt igazán találó rá a darázsderekú kifejezés. 

Ha nem tudja milyen darázs fajtával áll szemben, és szeretne szakértő segítséget kapni, hívjon a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!


Darázsirtás ajánlatkérés


Ajánlatkérés