Nyest a padláson

nyest a padláson

Éjszaka ismeretlen zajok,motoszkálás, dübörgés hallatszik a tető felől, vagy tojásdarabok, állati maradványok vannak a padláson? Ezek a tipikus jelei annak, hogy a nyest a padláson rendezkedett be, és nagyon jól érzi magát.

A nyest jelenléte nem csak a hanghatások miatt zavaró. Sok problémát okozhat, ha a padláson nyest fészkeli be magát. Sok mindent felborogat, és mindent megkóstol. Különösen kedveli az elektromos vezetékeket, és a tetőszigetelést rágni. A cserepeket is előszeretettel mozdítja el, hogy kényelmesebben járjon ki-be a padláson. Szükségleteit egy helyre végzi, amivel komoly fertőzésvesélynek teszi ki a lakókat. A nyestkiűzés és a bejutási pontok megszüntetése az egyetlen megoldás a nyestek távoltartására.

Mi kaparászik a padláson?

Jó eséllyel nyest. A nyest számára a padlás egy kiváló rejtekhely. Nyugodt környezetet biztosít neki, hogy ott berendezkedjen. Egyszerre több búvóhelyet is használ felváltva. Elsősorban erdős környéken kell számítani arra, hogy a nyest a padláson megjelenik, de élettere szűkülésével a városba is bekényszerült.

nyest a padlásokon tojást is eszik
A nyest szereti a tojást

A nyest a padláson kialakítja fészkét, és zsákmányszerző útjai során itt fogyasztja el táplálékát. Gyakran találni utána félig elfogyasztott állat tetemeket, tojáshéjakat. Egy helyre végzi dolgát, így ürülék kupacokat hagy maga után, és vizeletének is jellegzetes szaga van. Ezzel jelöli meg társai számára, hogy az a padlás már foglalt. A vizelet mennyisége akár olyan sok is lehet, hogy a plafonon beázás szerű, büdös folt jelenik meg.

A nyest egy padlást csak akkor használ folyamatosan, ha kölykei vannak. Ilyenkor nem csak időlegesen, hanem állandó jelleggel ott van, csak élelemszerzés céljából hagyja el fészkét. Kölykei felnevelését követően újra váltogatja rejtekhelyeit. A nyestkölykök jelenlétéről a megszokottnál jóval nagyobb zaj árulkodik.

A nyest

A nyest egy viszonylag kis termetű erdei ragadozó. Testsúlya 1-2 kilogramm közötti. Testhossza 40-50 cm, farka 20-30 centiméter. Bundája barna színű, mellkasán jellegzetes fehér folt található. Emberre nem veszélyes, nem támad, elmenekül az emberek elől.

nyest a padláson nyestirtás
A nyest fehér mellényt visel

Másfél, két éves korára válik ivaréretté. Évente egy almot hoz a világra, egy ellésnél általában 3-4 utódja születik, de ritkán előfordulhat ennél nagyobb utódszám is. Vemhessége nyolc hónapig tart. Az tavasszal születő utódokat anyjuk őszig gondozza, ezt követően saját búvóhelyet és vadászterületet keresnek maguknak. Általában maximum 10 évig élnek, de megfelelő életkörülmények esetén ez több is lehet.

A nyest megöli a macskát?

Ha megjelenik a nyest a padláson, más állattal nem osztozik fészkén. Az ott élő rágcsálókat elzavarja, vagy akár el is fogyasztja. A nyest testtömege 1-2 kilogramm körüli. Egy macska átlagos mérete ennél jóval nagyobb, és a házimacska is igen ügyes ragadozó. A macska túlságosan nagy zsákmány a nyestnek, így megpróbálja kiűzni onnan. Ha sikerrel jár, és általában sikerrel jár, birtokba veszi a padlást, és berendezkedik, hogy megnehezítse vendéglátója életét.

Megjelent a nyest a padláson, mit tegyek?

Ha megjelent a nyest a padláson, minél előbb el kell onnan távolítani. A felhurcolt élelem maradványokat, a nyest ürülék kupacokat, és a fészkét el kell távolitani. A lehetséges bejutási pontokat fel kell deríteni, és meg kell szüntetni. Ezeket észrevenni gyakran igen nehéz, sokan nem is gondolnák, hogy milyen apró réseken képes ki-be járni a nyest.

A nyestet elpusztítani nem szabad, így mérgezése tilos. A nyest kiűzéséhez célszerű szakember segítségét hívni, hogy bizotsan megszabaduljon a hívatlan lakótárstól. A nyestkiűzés során szerzett tapasztalattal és a megfelelő távoltartó szerek hatékony felhasználásával a nyest a padláson nem okoz többet problémát.

Ha bekölözött a nyest a padlásra, és segítségre van szüksége ahhoz, hogy megszabaduljon tőle, vagy kérdése volna hívjon a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés