Német darázs fészek megtalálása, német darázs irtása

német darázs

Hazánkban az egyik leginkább elterjedt faj a német darázs (Vespula germanica), mely a házak, lakások közelébe költözve jelenlétével veszélyeztetheti az embereket. Mint bármely más darázsfajta esetében, a német darázs esetében sem javasolt a házilagos darázsirtással próbálkozni, mert veszélyes, szakértelmet kívánó munkáról van szó. A darázscsípés azon kívül, hogy fájdalmas, allergiás reakciót is okozhat, amely akár életveszélyes is lehet.

Német darázs felismerése

Egész Európában elterjed fajta, Skandinávia területén kívül mindenhol megtalálható. Megfelelő életkörülményeket találva können és gyorsan alakítanak ki nagyobb kolóniákat.

A német darázs megjelenése nagyon hasonlít a kecskedarázséhoz. Fekete sárga csíkos potroha van, melyet fekete foltok tarkítanak, teste tipikusan darázs formájú. Fejének elülső része sárga színű, melyet a potrohával megegyező módon fekete foltok tarkítanak. A kecskedarázstól a fekete foltok különböztetik meg, annak potrohán és fején sem találhatóak foltok, csak a fekete sárga sávok jellemzik. A kifejlett egyedek 1-1,3 milliméter méretűek.

Német darázs fészek

A német darázs királynő a fészkét a természetben a vakondok, vagy egerek által nem használt üregekben a földbe kezdi el megépíteni. A telet résekben, repedésekben, de sosem a fészekben vészelik át a megtermékenyített királynők. A jó idő beköszöntével pedig kirajzanak rejtekhelyeikről és megkezdik az új fészek megépítését és a peterakást.

német darázs fészek
Akár több ezer darázs is élhet a német darazsak fészkében

A királynő megrágott növényi alapanyagokat összetapasztva kezdi el építeni a lépeket, és lerakni a petéket, melyből a későbbiekben a dolgozók építik fel a német darázs fészket. Kezdetben a királynő egyedül gondozza a lárvákat, míg azok ki nem fejlődnek, és át nem veszik szerepét. Ezt követően visszavonul a fészekbe, és csak a peterakással foglalkozik. Egy fészekben megtalálhatóak a dolgozók (terméketlen nőstények), a hímek, és a királynők, akik a következő évi fészek építésért lesznek felelősek.

Az ember környezetében jellemzően nem a földbe készítik el fészkét. Előszeretettel készítik fészküket padlásokra, redőny tokba, falba, rejtett és védett helyekre. Egy német darázs fészekben átlagosan 3-5 ezer példány található. A fészek mérete 15-30 centiméter átmérőjű, színe változó, papírra emlékeztető megjelenésű, annak függvényében, hogy milyen növényi alapanyagból készítik.

Érdekesség, hogy Ausztráliában ennek akár háromszorosa is lehet egy-egy fészek mérete. Nem ritka, hogy a 15 ezres egyedszámot is elérik. Hazánkban azonban ez az éghajlati eltérés miatt nem jellemző.

Táplálkozásuk

A nyári szabadtéri programok hívatlan vendégeiként feltehetően mindenki találkozott már a mindenbe belemászó, ételek körül zümmögő német darázzsal. A német darazsak eredetileg ragadozó rovarok, elsősorban kisebb rovarokat, lárvákat fogyasztanak el. Jelenlétük a természetben hasznos, irtásuk csak akkor indokolt, ha veszélyt jelentenek jelenlétükkel az emberekre. Az emberi környezetben kedvelik a húsféléket, a magas szénhidrát tartalmú táplálékokat, például gyümölcsöket, lekvár féléket, üdítőitalokat, stb.

Német darázs irtás

A német darázs irtását kizárólag megfelelő védelmet biztosító, teljes testet védő öltözetben, megfelelő hatóanyagtartalmú irtószerekkel, szakértelemmel szabad végezni. A házilagos próbálkozások nagyon veszélyesek, több ezer darázs is lehet egy fészekben, mely életveszélyes lehet nem csak az allergiások számára!

A német darázs a méhekkel ellentétben fullánkjával többször is tud csípni, mely során méreganyagot juttat a szervezetbe. Több száz szúrás is érheti ilyenkor az irtással próbálkozót, mely szerencsés esetben csak nagyon fájdalmas, de akár életveszélyes is lehet. A fészek bejáratainak eltömítése pl purhabbal tilos, ettől csak a darazsak lesznek agresszívebbek, és garantáltan kijönnek a fészekből elhárítani a veszélyt.

A német darázs irtását permetezéssel, vagy porozással, ritkább esetben füstpatronnal végezzük. Az irtószerek kombinált hatóanyagtartalmúak, taglózó és kiűző hatásúak. A taglózó hatásnak köszönhetően a fészken belül lévő egyedek azonnal elhullanak, a fészken kívül lévő darazsak pedig nem térnek vissza a fészekbe. Az irtás sikerességére teljeskörű garanciát vállalunk.

Ha meggyűlt a baja a német darazsakkal, hívjon minket a +3670 293-9534-as telefonszámon vagy töltse ki a lenti űrlapot!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés